2min

Uiterlijk & bouwkwaliteit

Uiterlijk


De Lumia 650 is toegespitst op de zakelijke markt en dat is ook zeker aan het ontwerp van het toestel af te zien. De smartphone is redelijk neutraal vormgegeven, maar oogt wel gewoon strak. De Lumia 550 is bijvoorbeeld ook neutraal vormgegeven, maar dat ontwerp is gewoon uitermate saai.

Het indrukwekkende aan de Lumia 650 is bijvoorbeeld dat deze erg dun is. De smartphone is minder dan 7 millimeter dik en dat 30 procent dunner dan de Lumia 550. Dat de behuizing zo dun kan zijn is hoogstwaarschijnlijk te danken aan het feit dat er metaal is gebruikt voor de behuizing. Metaal is een heel stuk steviger dan plastic en daarom kan de behuizing dunner worden gemaakt. Het metaal is overigens enkel voor de zijdes gebruikt, er is geen sprake van een volledig metalen frame.


De Lumia 650 is ook een stuk lichter dan je zou verwachten, misschien juist wel doordat er geen volledig metalen frame is ingebouwd. Al met al weegt de smartphone 122 gram en dat is niet veel voor een smartphone met een schermgrootte van 5 inch.

Bijzonder aan de Lumia 650 is dat deze geopend kan worden. Dat komt vandaag de dag nauwelijks meer voor. Bij de Lumia 650 is dit mogelijk om de microSD- en sim-kaart te kunnen plaatsen, maar je kan ook de accu snel verwisselen.

Bouwkwaliteit


Gezien de aanwezigheid van een metalen rand rondom de Lumia 650 zou je denken dat het met de stevigheid van het toestel wel goed zou zitten. Op het eerste oog is dit ook zeker het geval, als je de telefoon bijvoorbeeld over de lengte probeert te buigen dan geeft deze weinig mee en ook wanneer je hard op het scherm drukt komen er geen vlekken op de display. Ga je echter een stap verder door het toestel met een draaiende beweging te buigen, dan blijkt ineens dat je de Lumia 650 bijna als een washandje kan uitwringen. Dat is toch een kleine tegenvaller, het komt doordat de metalen randen van de behuizing niet gepaard gaan met een metalen frame dat deze zijwaartse krachten kan opvangen.


De achterzijde wordt vastgezet met behulp van een aantal klikpunten, dit is een onhandig systeem waarbij je de hele achterzijde goed moet nalopen om zeker te weten dat deze weer goed vastzit. Ook vermoed ik dat de klikpunten onderhevig zullen zijn aan slijtage en dat ze na tientallen keren gebruikt te zijn hun beste tijd hebben gehad. De knoppen aan de rechterzijde vertonen wat speling, maar niet in een dergelijke mate dat je er echt last van zal ondervinden.