4min

In gebruik

Aangezien we van Samsung redelijk wat tijd krijgen om de Note7 te testen, heb ik ook wat gebruikservaring op kunnen doen. Op de vorige pagina schreef ik al dat het toestel lekker in de hand ligt, het gewicht van het toestel vind ik ook erg prettig. Met 169 gram is het toestel net iets zwaarder dan de gemiddelde smartphone, maar niet zo zwaar als veel andere grote toestellen. Uiteindelijk is de Note7 gewoon een phablet, al begint die naam wat minder gebruikt te worden.

Beveiliging; Irisscanner of vingerafdruk


Een van de dingen die ik natuurlijk heb getest is de nieuwe irisscanner, deze heb ik ook getest in combinatie met de vingerafdrukscanner. Ik zie namelijk vooral veel voordelen om ze allebei te gebruiken. Ik heb het ontgrendelingsmechanisme van de Note7 goed bestudeerd en daarbij viel het mij op dat voor het ontgrendelen met je vingerafdruk er twee handelingen nodig zijn, de eerste is een druk op de knop, zodat het toestel uit stand-by komt, de tweede is je vinger op de knop leggen.


Bij het ontgrendelen met de irisscanner zijn er drie handelingen nodig, een druk op de knop om het toestel uit stand-by te halen, vervolgens een veeg over scherm dat je wilt ontgrendelen en vervolgens het toestel zo’n 25-30cm van je gezicht houden. Het scannen van je iris gaat beduidend sneller dan het scannen van een vingerafdruk, maar doordat er een derde handeling nodig is, is het niet sneller.

Ik denk dat ze beide gebruiken het beste is. Je kan dan primair gebruik maken van je vingerafdruk, maar mocht die een keer niet werken, omdat je vinger nat of vies is, dan kan je met een simpele veeg de irisscanner activeren en alsnog het toestel ontgrendelen. Dat is altijd makkelijker dan je pincode of wachtwoord intypen.

S-Pen


Natuurlijk is de andere belangrijke unieke feature van de Note7 de S-Pen. Daar draait het uiteindelijk allemaal om als je besluit dit toestel te kopen. Samsung heeft de S-Pen op alle fronten verbeterd, de penpunt is dunner geworden (0.7mm), het aantal detecteerbare drukpunten is toegenomen van 2048 naar 4096 en de reactietijd is verlaagd naar 50ms. Hierdoor is de S-Pen nog gevoeliger geworden en reageert deze nog accurater en meer als een potlood.

Bij de vorige Note had Samsung een foutje gemaakt en kon het pennetje ook achterstevoren in het toestel worden gestoken, maar daarbij werd het hele binnenwerk gesloopt en werkte de S-Pen vervolgens niet meer. Bij de Note7 is dat probleem niet meer aanwezig, het is namelijk onmogelijk om het pennetje er achterstevoren in te doen. Daar heeft Samsung duidelijk van geleerd.

Een feature die Samsung overigens geschrapt lijkt te hebben is het ontvangen van een notificatie als je wegloopt en je per ongeluk je pennetje ergens hebt achtergelaten. Dat vind ik erg jammer en ik hoop dat die feature nog wordt teruggezet in de definitieve versie van de software.

S-Pen menu


De S-Pen heeft ook een eigen menu binnen Android, waar je eenvoudig actief kan starten met de S-Pen, voorheen bepaalde Samsung welke apps en acties hierin stonden, maar nu kan je ook zelf apps toevoegen die je snel wilt kunnen opstarten met de S-Pen. Een hele verbetering als je het mij vraagt.


Whiteboard via Always On


Daarnaast heeft Samsung een soort whiteboard gemaakt van je scherm als deze uitstaat. Als je toestel in stand-by staat en je hebt de "Always On"-functie geactiveerd, dan kan via het dropdown menu, standaard staat deze in onze test nog uit, dan kan je aantekeningen maken op het scherm. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het pennetje te verwijderen uit het toestel en je kan schrijven.


Apps


Samsung heeft gelukkig niet al teveel apps voor geïnstalleerd op het toestel, het zijn voornamelijk apps waar Samsung niet omheen kan, zo is de complete Google-collectie aanwezig, ik vind dat Google die collectie overigens wel wat kleiner mag gaan maken, het begint een beetje uit de hand te lopen. Daarnaast zijn er apps van Samsung zelf, dat aantal valt op zich wel mee, ook het aantal Note-apps is wat minder geworden. Tot slot zijn er nog een aantal apps van Microsoft aanwezig, die komen voort uit een licentieovereenkomst op Microsoft-patenten. Wel heeft Samsung de apps netjes in mapjes gezet zodat het opgeruimd lijkt. Alle apps die er standaard op staan zijn niet te verwijderen, eventueel wel uit te schakelen.

Table of contents