4min

Weer lekker tekenen met S-Pen

Samsung heeft zojuist de Galaxy Note7 gepresenteerd en daarmee keert de Note-serie na een jaar afwezigheid weer terug in Europa. Kennelijk houdt men in Europa weer van de S-Pen, dat bleek vorig jaar nog een probleem. Techzine heeft gisteren een paar uur mogen testen met de Galaxy Note7 en we kunnen wel stellen dat het een volwaardig vlaggenschip is, met een aantal extra features ten opzichte van de Galaxy S7. Het toestel doet in elk geval niet onder voor de S7.

De komende weken zal het toestel eerst via een pre-order beschikbaar komen, maar op 2 september begint de daadwerkelijke verkoop pas van het toestel. De Galaxy Note7 zal 849 euro gaan kosten en komt in de kleuren, blauw, zilver en zwart.

Korte geschiedenisles


Samsung besloot vorig jaar in al zijn wijsheid om de Galaxy Note 5 niet in Europa uit te brengen, een opmerkelijke keuze en één die ik nooit heb kunnen begrijpen. De reden was dat in Europa de S-Pen nauwelijks wordt gebruikt en het daarom beter was een groter toestel uit te brengen zonder S-Pen. Gisteren heb ik Samsung hierover ondervraagd en ze staan nog steeds achter die keuze en wilde het geen "foute keuze" noemen. Het toestel dat de Note 5 moest vervangen was de Galaxy S6 Edge+ (review), een toestel dat qua naamgeving verdomd verwarrend was en wat ons betreft nooit heeft kunnen tippen aan de Note-serie. Samsung stelt echter dat het toestel voldeed aan de verwachtingen qua verkopen.

Geen Note 6


Het is waarschijnlijk al opgevallen dat vorig jaar de Note 5 is verschenen en nu de Note7, Samsung heeft besloten om de naamgeving gelijk te trekken met de S-serie en daarom is de Note 6 overgeslagen. De consument zou anders kunnen denken dat de Note 6 niet zo goed is als de Galaxy S7, terwijl dat geen verschil maakt, aldus Samsung. Verder is de spatie geschrapt en heet dit toestel de Note7.


Eerste ervaring


Ik heb gisteren twee uur de tijd gehad om even met de Note7 te kunnen spelen en de nodige testen te doen. Mijn eerste indruk over het toestel is erg goed. Het toestel ligt echt enorm lekker in de hand en dat heeft te maken met heeft feit dat het toestel is afgerond, niet alleen het scherm aan de bovenzijde is afgerond (Edge), maar ook de achterkant is afgerond. Qua gewicht is het toestel logischer wijs net wat zwaarder dan het gemiddelde 5 inch toestel, maar het toestel is wel lichter dan bijvoorbeeld de iPhone 6S Plus.

Dat is best opmerkelijk aangezien de Note7 beschikt over een 5,7 inch scherm tegen 5,5 inch voor de iPhone 6S Plus. De schermresolutie is gelijk gebleven met 2560 x 1440 pixels, ik had voor de ontwikkeling van de virtual reality-markt gehoopt op een 4K-scherm, maar zover is Samsung nog niet. Wellicht volgend jaar.


Samsung heeft ook een korte presentatie gehouden waarin het benadrukte dat de Note-serie veel dichterbij de S-serie is komen te liggen. Zowel qua ontwerp als qua features zijn er veel overeenkomsten te vinden. Zo zijn de belangrijkste features van de S7 één-op-één overgenomen in de Note7. De Note7 beschikt ook over een grotere accu (3500 mAh), draadloos opladen en snelladen, waterdichtheid (IP68), dezelfde dual pixel camera als in de S7 met 12 megapixels aan de achterzijde en een vijf megapixel camera aan de voorzijde.

Aan de binnenkant is ook een Exynos 8-chip te vinden met acht rekenkernen, vier kernen draaien op 2,3 GHz en de andere vier op 1,6 GHz. Dit wordt gecombineerd met 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan opslagcapaciteit (UFS 2.0). Voor de liefhebbers is er ook nog een microSD-slot. Samsung trekt de opslagcapaciteit dus wel omhoog van 32 naar 64GB. Waarschijnlijk is 64GB het nieuwe instaplimiet, opnieuw ook een aanval op Apple die nog steeds iPhones produceert met slechts 16GB.


Ook het ontwerp van de Galaxy S7 en de Note7 ligt dichtbij elkaar, maar gelukkig is de toevoeging van de S-Pen niet de enige innovatie van dit toestel, anders was het wel heel beperkt gebleven. Samsung heeft om te beginnen Gorilla Glass 5 toegepast in dit toestel, waardoor het scherm nog steviger is geworden en de kans op krassen of kapot scherm veel kleiner is geworden. Daarnaast heeft Samsung een irisscanner (infrarood camera) toegevoegd aan de Galaxy Note7. Hierdoor is het mogelijk om het toestel te ontgrendelen met je ogen. Het is daarnaast ook mogelijk om een map met bijvoorbeeld foto’s te beveiligen op je smartphone, je moet dan opnieuw in de irisscanner kijken om de inhoud van de map te bekijken. Daarnaast kan de irisscanner worden gebruikt om in te loggen op websites via de Samsung-browser of betalingen te doen via Samsung Pay. (Samsung Pay is op dit moment niet beschikbaar in de Benelux en er is ook nog geen datum voor bekend).


Samsung heeft ook eindelijk afscheid genomen van de micro USB 2.0-aansluiting, daar is nu een USB Type-C aansluiting te vinden. Hierdoor kan de oplaadkabel ook ondersteboven worden ingeplugd. Voor de accessoires betekent dit dat er ook een nieuwe Gear VR op komst is, de Gear VR 2. De nieuwe Gear VR is backwards compatible met oudere Samsung-toestellen, er wordt namelijk een adapter meegeleverd waardoor je de bril kan voorzien van ene micro-USB-aansluiting of een USB Type-C aansluiting. Verder zijn de lenzen in de bril wat groter geworden.

Zoals gezegd gaat het toestel 849 euro kosten, is deze vanaf 2 september te verkrijgen in de kleuren; blauw, zilver en zwart. Op de volgende pagina gaan we in op het gebruik van het toestel.

Table of contents