6min

In gebruik

De Roomba 980 wordt geleverd in een flinke doos en daarin vinden we de robotstofzuiger zelf, zijn basisstation en twee vuurtorens. Met deze vuurtorens is het mogelijk om een gebied af te bakenen met een infraroodsignaal dat de robot zal respecteren, als je zo’n vuurtoren bijvoorbeeld in de deuropening zet ben je er zeker van dat de Roomba de kamer niet zal verlaten. Ook is het mogelijk een hoekje van de kamer af te bakenen waar je bijvoorbeeld losse kabels hebt liggen of waar speelgoed van je kinderen op de grond slingert.

Het aansluiten van de Roomba is echt een eitje, je zoekt een mooi plekje uit in een hoek van de kamer waar je ook een stopcontact in de buurt hebt om het basisstation neer te zetten. Vervolgens zet je de Roomba daarbovenop en wacht je tot deze is opgeladen.


Basissstation


Mijn kritiekpunt op het basisstation van de Roomba 880 is in dit geval niets meegedaan, het basisstation van de Roomba 980 is nog steeds hetzelfde lichtgewicht plastic ding met een veel te korte kabel, waardoor je vrijwel altijd een verlengsnoer nodig hebt, maar erger nog, doordat het basisstation zo licht is, kan het voorkomen dat de Roomba het basisstation verplaatst en daardoor niet meer erop kan rijden om op te laden, dat is vervelend en daar mag best wat beter over nagedacht worden. Het handigste is om het basisstation tegen een muur te zetten dan werkt het op zich prima, eventueel zou je nog wat dubbelzijdige tape kunnen gebruiken om het basisstation echt vast te zetten.


Vuurtorens


De vuurtorens die bij de Roomba 980 zitten zijn in alle opzichten beter dan hun voorgangers. Ze zijn een stuk kleiner en het ontwerp is veel subtieler, deze kan je rustig in een hoek van de kamer zetten zonder dat iemand ze zal opmerken of zal denken wat een lelijk ding staat er in de hoek. Ook het feit dat de dikke D-batterij is vervangen door twee AA-batterijen is een grote vooruitgang.


De robot zelf


De robot zelf is nog steeds grotendeels gemaakt van plastic, ik verwacht ook niet dat hier snel verandering in komt, om te beginnen is plastic lichter dan metaal waardoor de accu langer meegaat. Ook is de kans dat plastic je meubels beschadigd een stuk kleiner. Aan de voorkant is nog steeds de grote beweegbare bumper te vinden die detecteert of de robot wel verder kan rijden. Boven de robot zit een camera voor navigatiedoeleinde, meer hierover op de volgende pagina. Aan de onderzijde zitten zes sensoren die ervoor zorgen dat de robot geen afgrond in rijdt. Je kan de robot dus rustig aan het werk zetten op een etage met een trap, de Roomba zal nooit zelf de trap afrijden. Aan de onderkant zit ook de opvangbak waar al het vuil in worden opgevangen en deze kan met een simpele druk op de knop worden verwijderd en geleegd in de vuilnisbak.


De robot beschikt ook over een zogenaamd HEPA-filter, waardoor zelfs de kleinste stofdeeltjes worden opgezogen, dit is vooral prettig voor mensen met een stofallergie, zij zullen met een robotstofzuiger veel minder last hebben van hun allergie, zeker als ze de robot meerdere keren per week aan het werk zetten.

De draaiborstels aan de onderzijde en de roterende borstel aan de zijkant zijn eenvoudig te vervangen, je kan naar verloop van tijd ook gewoon reserveonderdelen bestellen bij Roomba als deze versleten zijn. Hierdoor gaat je robotstofzuiger net even wat langer mee.

Koppelen aan smartphone


Als de Roomba is opgeladen kan je de app installeren op je Android-smartphone of je iPhone en deze vervolgens koppelen aan je robotstofzuiger. Dit gaat echt enorm eenvoudig en zal voor weinig gebruikers een probleem vormen. Zodra je smartphone is gekoppeld aan je Roomba kan je voortaan op elk moment het commando geven om te gaan stofzuigen. Als je thuis bent kan je op de grote knop van de Roomba zelf drukken om de robot aan het werk te zetten, je kan ook de app gebruiken om hetzelfde commando te geven, maar hiervoor hoef je dus niet thuis te zijn.


Op de Roomba zelf zit ook nog een knop voor spot-cleaning. Stel je laat een zak nootjes uit je handen vallen, of je kind heeft flink zitten kruimelen, dan zet je de Roomba midden in de troep neer en druk je op spot-clean, hij zal beginnen met rondjes draaien en vervolgens een steeds groter rondje gaan rijden om een cirkel met een doorsnee van zo’n 1,5 tot 2 meter schoon te maken.

App mogelijkheden


Naast het direct laten schoonmaken van je huis door de Roomba 980, kan je met de app nog veel meer instellingen van je robotstofzuiger aanpassen. Zo kan je een weekschema maken, op welke dagen en tijden er gestofzuigd moet worden. Dit kan maximaal één keer per dag, maar dat lijkt mij ruim voldoende.



Reinigingsinstellingen

Daarnaast kan je ook de reinigingsvoorkeuren instellen, bijvoorbeeld de tapijtboost, standaard zal de Roomba 980 met een normale zuigkracht je huis stofzuigen, maar zodra de ondergrond veranderd van tegels of laminaat naar een vloerkleed of vloerbedekking zal de tapijtboost worden geactiveerd en zuigt de Roomba 980 veel harder om ook het vuil tussen de haren en vezels uit te krijgen. Deze tapijtboost kost uiteraard meer energie dan de standaard zuigmode en dat heeft weer zijn effect op de accuduur.

Via de app kan je instellen of de Roomba deze tapijtboost automatisch moet gebruiken, nooit moet gebruiken (ecomodus) of altijd moet gebruiken, ook op harde vloeren zoals tegels en hout (prestatiemodus). Bij de tapijtboost en in prestatiemodus wordt er maar liefst tien keer zo hard gestofzuigd, dus het verschil is duidelijk merkbaar.


Verder kan je instellen of de Roomba éénmaal of tweemaal hetzelfde vlak moet stofzuigen, of dat de Robot dit automatisch zelf moet bepalen. Dit gaat overigens niet helemaal op want in moeilijke ruimtes met veel hoeken of stoelpoten is het nog weleens lastig navigeren en dat komt de robot automatisch vaker op één plek, ook als de functie voor vuildetectie (Dirt detect) merkt dat een vloer vies is, dan komt de Roomba vaker terug op die plek.

Tot slot heb je nog twee opties, de eerste is om de Roomba toch zijn taak af te laten maken als de afvalbak vol is, dan wordt het extra vuil er als het ware bijgepropt, op die manier is het huis toch wat schoner. De tweede optie is randenreiniging, dan gaat de Roomba aan het einde van zijn taak nog langs de wanden om de randen schoon te maken.
Algemene instellingen

Minder spannend in de app zijn de algemene instellingen, hier kan je de Roomba een naam geven, handig als je van plan bent om er meer dan één te kopen. verder kan je de verjaardag van de robot instellen, de WiFi-instellingen en de taal van de robot.


Schoonmaakrapportage

Een andere belangrijke feature van de app is toch wel de mogelijkheid om de schoonmaakrapportage in te zien. Je kan zien hoelang de robot heeft gestofzuigd, hoeveel vierkante meter er gereinigd is, hoe vaak er vuil is gedetecteerd op de vloer (Dirt detect) en of de taak is voltooid.

Een taak kan namelijk ook zijn geannuleerd door de gebruiker, de robot kan zijn basisstation zijn kwijtgeraakt, de robot kan zijn vastgelopen of de afvalbak kan vol zitten. Allemaal zaken die belangrijk zijn om te weten, zeker voor je volgende schoonmaak beurt.

Daarmee kom ik ook meteen op een minpunt van de app. Als de robot klaar is met zijn taak of deze afbreekt, dan wordt er in de geschiedenis van de app een log toegevoegd die je handmatig kan inkijken. De robot stuurt geen notificatie terug naar de app met een mededeling. Dat is een feature die mijn inziens nog achteraf toegevoegd kan worden en die iRobot zo snel mogelijk moet inbouwen. Al is het maar puur een notificatie met de mededeling dat de robot is gestopt, dan weet je op welk moment je moet kijken of alles goed is gegaan. Het is natuurlijk nog beter als je een gedetailleerd bericht krijgt op je smartphone.

Table of contents