2min

Tags in dit artikel

, ,

IBM Lotus Symphony Presentation

Dit onderdeel is momenteel nog niet volwassen. Ik vermoed dat veel van de onderstaande zaken nog wel opgelost gaan worden, maar zoals het nu gepresenteerd wordt, is Presentations absoluut de zwakste schakel in de software. Het openen van presentaties van andere officepakketten lukte mij niet, maar wat vooral storend is, is de beperkte interface:

  • Presentation start met een kale dia, waar andere office-pakketten eerst een wizard hebben, waarin een presentatie in grove lijnen al samengesteld kan worden.
  • De sidebar is hier nog niet geconfigureerd. Wellicht omdat het nog in beta-fase is, maar dan nog is het hier eerder storend dan gewenst.
  • Het is lastig om een duidelijk overzicht te houden over je presentatie. De grotere office-pakketten maken gebruik van een sidebar, die als slider een overzicht geeft over de verschillende dia’s. Dit principe wordt echter helemaal niet aangeboden. Presentation start standaard met een enkele pageview.




Voor het maken van een presentatie zijn er een twintigtal templates beschikbaar. Deze zijn echter lastig te vinden: onder ‘File -> New -> From Template -> Presentation’ wordt er een wizard geopend, waarin er keuze gemaakt kan worden voor een template, die verder niet aan te passen is.
Verder worden er weinig opmaakopties geboden bij het samenstellen van je dia’s:

  • Het aantal gebeurtenissen wat je kunt gebruiken voor een presentatie is zeer beperkt. Er zijn een aantal invoeg-acties beschikbaar, maar daar wordt tegenwoordig niemand meer warm of koud van.
  • Samenhangend met het bovenstaande, is het mogelijk om textures en gradients te gebruiken als achtergrond voor je dia’s. Deze zijn echter flink out of date en zeker voor een presentatie niet geschikt (tenzij je er bijzonder goed mee om weet te gaan). Om een geschikte layouts te vinden, moet er naar de website van Lotus Symphony gegaan worden, waar (gelukkig) veel andere en meer geschikte templates te vinden.


Evenals bij OpenOffice, is het (sinds Beta3) mogelijk om een presentatie te exporteren als webpagina of afbeelding(jpg). Hiermee is Presentation het enige onderdeel in Lotus Symphony, wat ook toepassingen kent voor het internet.

Een positief puntje is de selectbox onderaan. Hoewel wat lastig gepositioneerd en daardoor ook lastiger te vinden, biedt deze box de mogelijkheid om het overzicht over de presentatie te geven op verschillende niveaus: Page view, Outline view, Page sorter en Notes view.
Naar mijn mening hadden deze opties het best weergegeven worden in de Sidebar, waardoor het voor de gebruiker makkelijker is om een presentatie te beheren.