2min

Tags in dit artikel

, ,

IBM Lotus Symphony Spreadsheet

Voor Spreadsheet geldt eigenlijk hetzelfde als voor Document: verwacht geen geweldig vernieuwend programma. Na het succes van Lotus 1-2-3 is Symphony Spreadsheet niet een programma wat zich kan onderscheiden van andere spreadsheetprogramma’s.
Naast de nieuwigheden in de interface van het totaalpakket en het Freehand tabellen maken in Document, biedt Spreadsheet helaas niets nieuws. Het lijkt er ook op dat er vooral op Document is gefocust, maar dat Spreadsheet qua functies vooral gewoon moet doen wat je van dit programma mag verwachten.


Met het openen van een spreadsheet, springt er weer een tab op. Zoals al eerder gemeld, maakt het niet uit wat voor soort document je opent. Het wordt gewoon in een tab geplaatst. Wanneer je vervolgens naar deze tab gaat, wordt ook de taakbalk en Properties Sidebar aangepast aan het document.
Het Spreadsheet gedeelte heeft een duidelijk herkenbare interface. Het is sterk te vergelijken met wat al bekend is van de ‘grote’ office-pakketten. De rijen, kolommen en cellen zijn instelbaar en aanpasbaar naar wens. Hier is de Properties Sidebar een leuke aanwinst voor zowel de beginnende als de gevorderde gebruiker. Vaak is het zoeken naar de juiste eigenschappen voor cellen, maar het voordeel van de Sidebar is toch dat de meestgebruikte functies direct bij de hand zijn. Wil je meer opties hebben, dan klik je op ‘All Text and Cell Properties’ en vervolgens kun je desgewenst alles aanpassen wat je wil. Het opzetten van een spreadsheet werkt hierdoor intuïtief en is in een handomdraai geregeld. Verder is in Spreadsheet alles aanwezig wat je mag verwachten.

Een kleine knop in de taakbalk maakt het zeer gemakkelijk om gegevens in een cel te positioneren.
Het maken van grafieken is in vier stappen te doen: na het selecteren van het datagebied, kan er uit dertien typen van diagrammen gekozen worden: van staafdiagrammen tot cirkeldiagrammen, van puntdiagrammen tot lijndiagrammen, staand of liggen, 2D en 3D. Deze zijn elk afzonderlijk weer te differentiëren naar verschillende varianten. Uiteindelijk moeten nog de titels voor het diagram en de assen gegeven worden en kan de grafiek aangemaakt worden.

Met dit programma is het mogelijk om een spreadsheet te maken tot 65536 rijen en 256 kolommen, wat te vergelijken is met Calc 2 van OpenOffice.org of Excel van Microsoft Office.