2min

Tags in dit artikel

, ,

IBM Lotus Symphony Document

Verwacht van Document niet dat het allemaal revolutionair anders is. Het is een duidelijke en overzichtelijke tekstverwerker met alle gebruikelijke functies. Voor de ontwikkelaars is het belangrijk dat de tekst snel en nauwkeurig aangepast kon worden. De functionaliteit van dit programma is dan ook vooral gericht op het opmaken en bewerken van een document. Veel interactieve functies voor het verwerken van documenten, zoals samenvoegen met adresboeken/databases, zijn verstopt in macro’s.

De tekstopties zijn gelijk aan wat men in OpenOffice.org en Microsoft Office gewend is, nu echter wel overzichtelijk onder elkaar geordend in een veld met font-opties, effecten en positie in de Properties Sidebar. Het is overigens wel een beetje dubbelop, omdat in de taakbalk de meestgebruikte opties ook nog eens beschikbaar zijn.
Daarnaast is het ook mogelijk om de inhoud van deze Sidebar te wijzigen in ‘Paragraph Properties’. Het is overigens momenteel alleen bij Document mogelijk om in de Sidebar te schakelen naar property-options. Bij Spreadsheet en Presentation zijn er beduidend minder opties.

Bij het typen van een stuk tekst, wordt de sectie, waarmee je bezig bent, iets vetter gemaakt. Een gemakkelijke functionaliteit, die je precies laat zien waar je het laatst mee bezig bent geweest en wat je allemaal aan wijzigingen hebt aangebracht. Als je eenmaal je cursor verplaatst of een andere bewerking begint, wordt deze markering verwijderd. Naast de gebruikelijke functies als opmaak en documentstijlen en -structuren, is er nog een leuke nieuwigheid te vinden, tabellen kunnen namelijk uit de losse hand (freehand) gemaakt worden:


Na ‘Freehand Table’ geselecteerd te hebben, kun je een rechthoek tekenen met een pentool. In dit rechthoek is het dan mogelijk om lijnen te trekken, die vervolgens geïnterpreteerd worden als scheidingslijnen voor rijen en kolommen. Eenmaal getekend is deze tabel ook te bewerken met de gebruikelijke tabelopties. Uiteraard is het ook mogelijk om op de conventionele wijze tabellen te creëren. Met hetzelfde gemak is het ook mogelijk om grafieken te maken aan de hand van de tabel informatie in je document.

Het invoegen van afbeeldingen en dergelijke is allemaal aanwezig. De standaard gallery overstijgd echter niet het standaard clipart niveau van Microsoft Office 97. Bij elke afbeelding kan aangegeven worden hoe en waar deze op het document weergegeven moet worden. Zo kan een afbeelding gefixeerd worden op een vaste plaats op een pagina, maar ook aan een regel of een alinea, waarbij de afbeelding ‘meegaat’ met de veranderingen van de tekst.

De spellingscontrole kan ingesteld worden in het Nederlands, maar helaas werkt deze nog niet. Alleen Engels wordt momenteel ondersteund en andere talen krijgen een foutmelding dat het momenteel nog niet mogelijk is om met een andere taal dan Engels de tekst te controleren op spelling.