4min

Tags in dit artikel

, ,

IBM Lotus Symphony: een algemene verkenning

Nadat Lotus Symphony is opgestart, komt de gebruiker in ‘Home’ terecht, waar er gekozen kan worden tussen het openen van een nieuw tekstdocument, of een nieuwe spreadsheet of presentatie. Deze ‘startpagina’ is een webpagina en bevat ook links naar de homepage van Lotus Symphony en de Support Forums, die ook in tabs geopend worden. Lotus Symphony blijkt dus ook als een (zij het zeer beperkte) webbrowser gebruikt te kunnen worden. Toch moet daar niet teveel waarde gehecht worden. De pagina’s van Lotus Symphony gaan prima, maar wanneer het gaat om meer multimedia-pagina’s, houdt Lotus Symphony het voor gezien en knalt hij eruit. Aangezien het nog om een bèta-release gaat, is het in ieder geval gemakkelijk om snel op het officiële forum te komen om eventueel vragen te stellen of antwoorden te vinden.

Net zoals bij OpenOffice, kan er in vanuit een werkomgeving met verschillende types van documenten gestart worden. Dat is mogelijk op bijzonder veel manieren: via ‘home’, via ‘File -> New’ (ook via templates), via een tabbutton ‘New’ en via een taskbaricoon. Hoewel erg behulpzaam voor de onervaren gebruiker, neemt het ook veel (kostbare) ruimte in beslag.

De documenten worden niet meer in een nieuw venster geopend, maar in tabbladen. Het maakt ook niet uit wat je opent: of het nu gaat om een tekstdocument, spreadsheet of presentatie, het wordt allemaal in tabbladen weergegeven. Elk tabblad toont een miniatuurweergave van de pagina, wat een overzicht geeft van de geopende documenten. Dit lijkt sterk op de overzichtspagina van webpagina’s in Internet Explorer 7. IBM gaat hierin mee met de hype om de taakbalk schoon te houden. Niet ten onrechte! Tegenwoordig is het normaal om veel documenten en veel webpagina’s tegelijkertijd geopend te hebben. Door je documenten bladeren door middel van tabbladen is daarom erg welkom.


Het eerste wat opvalt bij het openen van een document is de ‘Properties Sidebar’ aan de rechterkant van je werkblad. In plaats van alles in een taakbalk te proppen aan de bovenzijde van je werkblad, staan ze dus in een kolom aan de rechterzijde van je werkblad. Het is mogelijk om deze los te koppelen of te sluiten. Je kunt dit nog het best vergelijken met de property-boxes bij Adobe Photoshop.

Ten tweede is er in dit programma voor gekozen om met de cursor hetzelfde te doen als bij tekenprogramma’s: als je iets tekent, verandert de cursor bijvoorbeeld in een pentool en als je iets wilt wissen, verandert de cursor in een gummetje, et cetera. Dit is natuurlijk al heel gewoon in tekenprogramma’s, maar bij een officepakket verwacht je dit niet gelijk.

Hoewel het hier om een bèta-versie gaat, is er al wel veel aandacht besteed aan de helpfunctie. Bij vrijwel elk onderdeel is een context-helpfunctie. In een overzichtelijk venster wordt in korte bewoordingen de mogelijkheden van de gevraagde functies gegeven. Het zoeken in helponderwerpen gaat niet geweldig snel, maar biedt wel to-the-point-informatie op een zoekopdracht.

Onder File->Preferences is Lotus Symphony aan te passen naar je eigen wensen. In plaats van veel klikken zoeken naar een bepaalde instelling, prefereert Lotus Symphony het gebruik van de zoekfunctie. De boomstructuur van alle opties, zijn in principe ingeklapt onder "Symphony". wanneer deze uitgeklapt wordt, is er een onderscheid gemaakt tussen de algemene instellingen en de instellingen voor de taal, Writer, Spreadsheet en Presentation. In principe moet elke instelling binnen drie muisklikken in preferences bereikbaar zijn. De indeling lijkt sterk op de indeling van OpenOffice.org, maar het aantal opties blijft beperkt tot de meest essentiële, zoals het instellen van koppeling met bestandstypes, auto-save en kleurenschema’s.

Lotus Symphony kent ook een optie om het hele pakket te updaten. Daarnaast moet het ook mogelijk worden om add-ons te installeren. Er wordt geen standaard online locatie opgegeven, waar deze gevonden worden. Op de website van Lotus Symphony blijkt een tab (Gallery) te zijn, waar nog veel extra materiaal gevonden kan worden voor elk onderdeel van Lotus Symphony.

Tot slot moet er nog een opmerking gemaakt worden over de beveiligingsopties. IBM heeft ervoor gekozen om de opties voor het beveiligen van documenten niet te verstoppen, maar juist heel zichtbaar in het eerste dropdownmenu te plaatsen. Blijkbaar wil IBM meer aandacht geven aan deze functionaliteit om zo informatiegevoelige documenten sneller en beter te beveiligen. De functie is absoluut niet nieuw, maar de plaats waar het is ondergebracht, is op zijn minst opmerkelijk.

Op de volgende pagina’s zal er een korte beschrijving gegeven worden van de verschillende onderdelen in dit pakket. Alle screenshots zijn klikbaar. Aan het einde volgt een kort overzicht van de pluspunten en minpunten, gevolgd door een conclusie.