5min

Tags in dit artikel

, ,

Bellen, fotograferen en andere functies

Dat het apparaat zich makkelijk laat bedienen is leuk, uiteindelijk is het apparaat bedoeld om mee te bellen. Daarom kijken we op deze pagina naar de gesprekskwaliteit, maar ook naar wat andere extra functies van het apparaat en de voordelen van Windows Mobile 6.1 ten opzichte van 6.0.

Bellen


Bellen is bellen, daar is niet zoveel over te vertellen, maar uiteraard wil je je goed verstaanbaar kunnen maken voor de persoon aan de andere kant van de lijn en vice versa. Dat kan op verschillende manieren, namelijk via de oorspeaker en microfoon, via de meegeleverde headset, of via de speaker.

Bij normaal gebruik is de geluidskwaliteit zeer goed, zowel de persoon aan de andere kant van de lijn is goed te horen, maar ook andersom. Ook bij de meegeleverde headset produceert een prima geluidskwaliteit, maar met de headset kwam ik bij de ontvanger toch wat minder goed door. Verder produceert de speaker ook een prima geluid, hard genoeg om hands-free mee te bellen.

Waar ik met mijn huidige telefoon, de Qtek S200 nog wel eens problemen heb met het verbinden met het netwerk en het bereik, heb ik daar met de Touch Diamond geen last van gehad. Het bereik was altijd erg goed (Telfort) en de telefoon zat na het intoetsen van de pincode supersnel op het netwerk.

Fotocamera


De meeste telefoons die tegenwoordig uitkomen hebben ook een fotocamera. Er zijn al modellen met een vijf-megapixelcamera, maar de Touch Diamond houdt het op een 3,2-megapixelvariant, overigens wel met een uitstekende auto-focus. Zowel dichtbij als veraf weet het apparaat prima scherp te stellen. Een LED’tje als flitser ontbreekt, maar met weinig licht krijg je toch nog aardige foto’s.

Hieronder zie je een aantal foto’s die ik met de Touch Diamond heb genomen.



Accelerometer


De Touch Diamond is één van de eerste Windows Mobile smartphones met een accelerometer, oftewel een versnellingsmeter. Deze feature, die we ook kennen van de iPhone, maakt het mogelijk om bewegingen te registreren. De Touch Diamond maakt daar op twee manieren gebruik van. De eerste kennen we ook van de iPhone, namelijk het automatisch kantelen van het scherm. Deze functie werkt in de meeste schermen, waaronder het fotoscherm en de browser. Helaas werkt de functie in de normale schermen van Windows Mobile niet, hopelijk gaat Microsoft ondersteuning voor deze functie in een nieuwe versie van Windows Mobile toevoegen.

Een andere aardige functie van de accelerometer is te gebruiken als je telefoon overgaat en je wilt hem niet opnemen. Als de telefoon afgaat en hij staat op geluid, dan kun je de telefoon eenvoudig omdraaien, waarna hij direct op stille modus overgaat. Erg handig en goed gevonden.

Stylus-sensor


HTC heeft ook een sensortje ingebouwd in de Stylushouder. Als je de stylus uit de houder pakt gaat het scherm direct aan, waardoor je dus niet nog apart op de aan-/uitknop hoeft te drukken. Ook tijdens gesprekken vervult de sensor een rol, want als je aan het telefoneren bent en je wilt snel wat noteren hoef je alleen maar de stylus uit de houder te pakken en het notitieblok verschijnt. Notities die je tijdens gesprekken schrijft worden daarnaast automatisch aan de persoon gekoppeld met wie je het gesprek voert.

Windows Mobile 6.1


De Touch Diamond is één van de eerste toestellen die geleverd wordt met Windows Mobile 6.1. Dat geeft je als gebruiker een aantal voordelen, die ik hieronder zal opnoemen. Daarbij moet ik opmerken dat er een WM 6.1-versie is voor apparaten met touch-screen en een versie voor apparaten zonder touch-screen, maar ik zal hier alleen de touch-screen-versie bespreken.

Getting Started

Qua gebruiksgemak is het eerste nieuwe het zogenaamde ‘Getting Started Center’. Dit is een soort wizard die je kan helpen met het instellen van de meest basale opties van je apparaat, zoals het verbinden met een Bluetooth-headset of het instellen van een e-mail-account.

Verbinden met Bluetooth-headsets

Het verbinden met een Bluetooth-headset is trouwens veel eenvoudiger geworden, waar je normaliter een viercijferige code moet intoetsen om te pairen met je headset, is dat nu niet meer nodig. Het detecteren van de headset volstaat. Scheelt in ieder geval het intoetsen van vier nullen.

Instellen van mail-accounts

De e-mail-wizard is ook wat verbeterd, het instellen van een Exchange-server en IMAP- of POP-3-account is zeer eenvoudig. Met de nieuwe ‘fetch’-optie is het mogelijk om grote mailberichten direct te downloaden op je apparaat.

Threaded text messaging

Grootste verbetering qua gebruiksgemak is mijn ogen echter de zogenaamde ’threaded text messaging’ een nieuwe feature voor sms-berichten. Windows Mobile zal nu sms-berichten die bij elkaar horen weergeven als een conversatie, net zoals Google Mail dat doet voor mailberichtjes met hetzelfde onderwerp. Reageer je dus op een sms-bericht, dan wordt jouw berichtje toegevoegd aan de conversatie en als iemand daar weer op reageert wordt dat bericht daar weer onder toegevoegd enzovoorts.

Internet Explorer

Microsoft heeft in WM 6.1 ook wat verbeterd aan Internet Explorer. Zoals ik eerder al aangaf is het nu mogelijk om websites met een breedte die meer dan is dan de schermresolutie in zijn geheel weer te geven op het scherm. Door dubbel te tikken op het scherm kun je inzoomen en een deel van de site bekijken.

Synchroniseren en verbinding met pc


Uiteraard kun je een Windows Mobile telefoon synchroniseren met Outlook via ActiveSync. Het installeren van ActiveSync en het koppelen van de Diamond Touch is een fluitje van een cent, maar het is niet gegarandeerd dat dat de hele tijd zo blijft. Zo gebeurde het dat ik op een gegeven moment zonder enige reden ineens geen verbinding meer kon krijgen met ActiveSync. Het soft-resetten van de telefoon of aansluiten op een andere USB-poort hielp niet, pas nadat ik ActiveSync verwijderd had en weer opnieuw geïnstalleerd kon ik weer verbinding krijgen. Een rondje zoeken op het internet levert veel meldingen van plotselinge problemen met ActiveSync op, dus hou daar rekening mee.

Zodra je de telefoon overigens met de computer verbindt, kun je op het scherm kiezen voor ActiveSync of een modus waarin Windows de telefoon gewoon als een USB-schijf herkent en je de 4GB interne opslag als schijfstation kunt benaderen in Windows. Handig als je snel wat bestanden over wilt zetten.