7min

Tags in dit artikel

, ,

Vormgeving, installatie, TouchFlo 3D en bediening

Vormgeving


In grote lijnen ziet de Touch Diamond eruit als iedere moderne smartphone, maar er is duidelijk aandacht besteed aan het design en de details. Belangrijkste is natuurlijk de voorzijde van het apparaat, daar treffen we het belangrijkste onderdeel, namelijk het 2,8-inch grote scherm. De bovenkant ligt netjes gelijk met de behuizing, iets wat HTC ook al met vorige modellen heeft gedaan. Dat voorkomt vuilophoping en maakt de bediening van het scherm eenvoudiger.


Onder het scherm vinden we een viertal knoppen, gesitueerd rond een navigatiebutton. De vier knoppen zijn er om gesprekken te beginnen of te beëindingen, een stap terug te gaan in bijvoorbeeld een menu en een home-button die je terugbrengt naar het today-scherm van Windows Mobile. Verder is er dus de navigatiebutton met vier richtingen en in het midden de bevestigingsknop. Links bovenin zit de camera die gebruikt wordt voor videogesprekken.

Aan de linkerzijde van de telefoon treffen we de bekende volumeknoppen aan en bovenop de eveneens bekende aan/uit-knop. Alle knoppen voelen degelijk aan, maar het kost enige gewenning om de knoppen op de voorzijde goed te gebruiken. Aan de onderzijde van het apparaat treffen we een aangepaste mini-USB-aansluiting, door HTC de ExtUSB genoemd, die een mini-USB-poort en een audio-jack combineert.


De achterzijde van de telefoon valt ook op, de behuizing is daar voorzien van allemaal facetten, wat natuurlijk verwijst naar de facetten van een diamant. Bovenin treffen we de 3,2-megapixelcamera. De kunstof achterkant laat zich eenvoudig verwijderen en daaronder komt de ruimte voor de batterij tevoorschijn en natuurlijk de sleuf voor de SIM-kaart.


Al met al ziet het de Touch Diamond er gelikt uit en het apparaat ligt ook lekker in de hand. De knopjes aan de voorzijde lichten mooi op met witte achtergrondverlichting en het lichtje rond de navigatieknop beweegt als het apparaat aan het rekenen is. Enige nadeel is dat de verlichting er voor zorgt dat de behuizing aan de onderzijde wat warm wordt, maar dat is geen groot probleem.

Installatie


Rechtstreeks uit de verpakking moeten er twee belangrijke handelingen uitgevoerd worden, namelijk het installeren van de SIM-kaart en de batterij. Zoals gezegd heb je de behuizing zo verwijderd en het plaatsen van de SIM-kaart en de batterij is een fluitje van een cent.

Vervolgens kan het apparaat aangezet worden. Eerst moet de standaardprocedure voor nieuwe Windows Mobile-apparaten doorlopen worden, waaronder de configuratie van het touchscreen. Daarna moet het apparaat weer opnieuw opstarten en worden automatisch aanvullende zaken van HTC geïnstalleerd, waaronder de TouchFLO 3D-interface. Vervolgens wordt het apparaat nog een keer opgestart en wordt automatisch de interface ingeladen. Al met al ben je een paar minuten met de installatie bezig.

TouchFLO 3D


Ik zal straks nog kort wat aandacht besteden aan de mogelijkheden van Windows Mobile 6.1, maar ik zal niet diep ingaan op het besturingssysteem van Microsoft. Veel belangrijker en ook opvallender aan deze telefoon is de door HTC ontwikkelde TouchFLO 3D-interface. TouchFLO werd door HTC geïntroduceerd op de HTC Touch, maar in mijn ogen was dat slechts een stap in de goede richting. De eerste TouchFLO-interface bestond namelijk uit niet meer dan een eenvoudige grafische schil om Windows Mobile. Het TouchFLO menu brengt je snel bij de verschillende features van het toestel, maar daarna kom je al snel weer terecht in Windows Mobile, waardoor je ook moest overstappen op de stylus.

Met TouchFlo 3D gaat HTC een heel stuk verder en ook in de goede richting. De interface is een stuk uitgebreider en laat je als gebruiker een stuk meer met je vingers doen, waardoor je niet voor elk wissewasje de stylus hoeft te pakken. De TouchFlo 3D interface bestaat uit een aantal onderdelen die ik hieronder zal bespreken.

Today/Home

Op het today- of home-scherm valt de grote geanimeerde digitale klok in de vorm van klapbordjes meteen op. Desgewenst kan de klok met een simpele sleepbeweging omhoog weggehaald worden, of met een sleepbeweging omlaag weer teruggebracht worden. Verder is er in een oogopslag te zien of er oproepen gemist zijn en kan de agenda snel benaderd worden.

Mensen

Op het volgende scherm kun je een favorietenlijst van je contactpersonen aanleggen. Doordat er groot een afbeelding of foto getoond kan worden van de contactpersonen kun je snel op foto de juiste persoon zoeken. Alle personen worden ook in een miniaturenlijst aan de zijkant weergegeven, zodat je nog sneller door de contactpersonen kunt bladeren. Het bladeren door de favorieten gebeurt door een slepende beweging omhoog of omlaag te maken met je vinger.

Berichten

Het berichtenvenster is een snelle en makkelijke weergave van je sms-berichten. Bovenaan wordt de afzender en de datum weergegeven en daaronder de inhoud van het bericht. Het bladeren door de sms’jes gaat eveneens met sleepbewegingen. Verder is er rechts een knop te vinden, waarmee je snel een nieuwe sms kunt opstellen.

Mail

Het mailscherm werkt ongeveer hetzelfde als het berichtenscherm, maar dan voor mail-accounts. Je kunt eenvoudig nieuwe mail-adressen toevoegen en instellen welke berichten getoond moeten worden. Als je een account hebt ingesteld verschijnt er een witte envelop waarin papiertjes zitten die de mailberichten moeten voorstellen. Op het papiertje zie je de afzender, het onderwerp, de datum en een deel van de inhoud. Ook hier kun je weer snel door mails bladeren door sleepbewegingen te maken. Twee iconen rechts laten je snel een mailtje opstellen of zien hoeveel nieuwe mails er zijn.

Internet

Het vijfde scherm is het internetscherm. Belangrijkste optie is de wereldbol waarmee je de voorgeïnstalleerde en standaard Opera-browser kunt starten.Ook deze heeft HTC in een mooi jasje gestoken en er is een standaard homepagina waarop je snel kunt zoeken met Google. De browser schaalt de pagina automatisch zodat hij in de breedte op het scherm past, maar aangezien dat vrijwel niet te lezen is kun je eenvoudig inzoomen door dubbel te tikken op het scherm. Daarna kun je de pagina bekijken door heen en weer te slepen. Overigens is ook Internet Explorer aanwezig, maar Opera rendert de pagina’s toch even net iets sneller.

Verder is er een YouTube-knop, die je naar een speciale interface brengt waar je snel op YouTube kunt zoeken naar filmpjes en deze af kunt spelen op je toestel.

Foto’s en video’s

Het Foto’s en video’s-scherm is een goed geslaagde weergave van de foto’s en video’s die je op het apparaat hebt staan. De foto wordt een beetje nonchalant weergegeven en door omhoog en omlaag te slepen kun je door de foto’s heen bladeren. Dit alles ondersteund door een aardige animatie. Dubbelklikken op een foto of video brengt je naar het item zodat je het beter kunt bekijken. Met twee knoppen aan de rechterkant kun je snel een foto schieten of een video opnemen.

Verder is er nog een album aanwezig waar je nog sneller door je foto’s heen kunt bladeren, ook dit werkt allemaal zeer intuïtief en kan zonder stylus gebeuren. Als laatste optie kun je nog snel een diavoorstelling starten van de aanwezige foto’s.

Muziek

Een muziekspeler mag natuurlijk niet ontbreken, op de Touch Diamond wordt dit weergegeven met een variant op de coverflow-interface van Apple. Ook hier zie je de albumhoezen en door te slepen kun je door de albums bladeren. Met een knop aan de zijkant kun je snel een album afspelen. Verder is er nog een mogelijkheid om je muziekbibliotheek te bekijken waar je middels een menubar onderin eenvoudig kunt sorteren op artiest, album enzovoorts.

Weer

Het weervenster is visueel gezien één van de aardigste schermen. Hier kun je een aantal locaties instellen, waarna je de lokale weersomstandigheden kunt zien. Dit wordt weergegeven met grappige animaties, zo zie je allemaal druppels op het scherm als het regent en zie je een mooi zonnetje als de zon schijnt. Ook kun je met een druk op de functietoets snel een vijfdaagse voorspelling zien.

Instellingen

Het een na laatste menu geeft een overzicht van de meestgebruikte instellingen. Zo kun je snel de synchronisatiegegevens, geluidopties, wallpapers, verbindingen en weergegevens instellen. Ook dit is allemaal goed uitgewerkt en voorkomt dat je een stylus moet gebruiken.

Programma’s

Het laatste scherm bestaat uit een raster van 3×3 blokjes waar je snelkoppelingen naar programma’s in kunt plaatsen, zodat je deze snel kunt starten, door naar beneden te slepen kun je nog eens negen blokjes tevoorschijn toveren.

Bediening


De vraag is natuurlijk of deze mooie interface ook goed werkt. Het antwoord daarop is ja, maar wel met enige gewenning. In eerste instantie was het lastig om het scherm goed te bedienen. Je wilt in principe alles bedienen met een hand, maar daarvoor moet je de telefoon wel op zo’n manier vasthouden dat je je duim volledig vrij kunt bewegen. Ook had ik aan het begin nogal eens dat ik bij het slepen te ver naar beneden doorsleepte, waardoor ik het menu aanraakte en naar een ander scherm ging.

Het scherm is overigens het gemakkelijkst te bedienen met je nagel, omdat je dan sneller over het scherm kunt bewegen. Als je de top van je duim of andere vinger gebruikt gaat het allemaal wat stroef en werkt het net allemaal wat minder vloeiend. Verder wil de interface nog wel eens schokkerig functioneren als je de telefoon te snel bedient.

En als je dieper in de functies van Windows Mobile duikt zul je op een gegeven moment toch de stylus tevoorschijn moeten halen. Desondanks vindt ik de TouchFlo 3D-interface een enorme verbetering ten opzichte van de vorige TouchFLO-interface en als je er eenmaal gewend aan bent werkt het als een zonnetje.