4min

Tags in dit artikel

, , ,

Waar ’t om gaat.

Uiteindelijk koop je een iPod toch om er muziek, foto’s en video’s op te zetten en af te spelen. En dat kan óók nog allemaal, sterker nog, je kunt er muziek opzetten zonder ook maar een toetsenbord aan te raken.

Opzetten en synchroniseren met iTunes 8.0


Maar voordat ik daarover meer ga vertellen, wil ik eerst even wat kwijt over het opzetten van een iPod. Het zal je niet ontgaan zijn dat iTunes benodigd is, een programma waar ik nog steeds niet echt van onder de indruk ben, op Windows Vista tenminste. Op OS X schijnt het een stuk beter te zijn.

Mijn eerste klacht is dat het programma groot is en soms traag werkt. De download is 64 MB groot en het installeren lijkt een eeuwigheid te duren. Daarnaast installeert het allemaal dingen die ik niet wilde, en was na de installatie van iTunes 8.0 volgens Windows Vista m’n dvd-speler ook nog eens in rook opgegaan. Gelukkig kon dit gefixt worden door een registersleutel te verwijderen, maar iTunes liet weten er niet blij mee te zijn.

Toen de installatie en problemen eindelijk opgelost waren, kon iTunes opgestart worden. Helaas kan het programma niet overweg met WMA-bestanden, en moesten die eerst geconverteerd worden. Dit proces ging aardig voort en al snel had ik een iTunes-bibliotheek, maar nog geen iTunes Store-account. Zo’n account is sterk aanbevolen omdat je dan alle functies van de iPod touch en iTunes kunt gebruiken.

Met je iTunes Store-account kun je namelijk albumillustraties ophalen, een Genius-afspeellijst maken en gratis applicaties uit de AppStore downloaden. Zo’n account vereist echter wel dat je betaalgegevens opgeeft, iets waar je niet omheen kunt. Gelukkig is het gebruik van een creditcard niet verplicht, je kunt je ook gewoon aanmelden bij Click and Buy.

Na het aanmelden bij de Store plugde ik de iPod er voor het eerst in. iTunes herkent hem automatisch en je hoeft alleen maar een naam voor het apparaat op te geven. Eenmaal gebeurd gaat iTunes automatisch aan de slag om alle muziek, tv-programma’s, video’s en applicaties te synchroniseren. Voor het synchroniseren van foto’s moet je zelf een map opgeven. Hetzelfde geldt voor het synchroniseren van contacten, agenda’s en dergelijke, alleen moet je daar een programma voor opgeven.


Als je wijzigingen maakt in de mediabibliotheek, worden ook deze wijzigingen automatisch doorgevoerd naar de iPod. En andersom ook, wijzigingen in de bibliotheek van de iPod worden overgezet naar de pc. Hiervoor hoef je vrij weinig te doen anders dan de muziekspeler aan te sluiten waarna hij ook automatisch opgeladen wordt. De USB-kabel is namelijk ook direct de oplader.

Muziek, video’s en foto’s


De geluidskwaliteit van deze mediaspeler is niet supergoed, maar wel goed genoeg voor de meeste luisteraars. De ingebouwde equalizer kan hier niet veel aan veranderen, omdat deze maar enkele modi bevat. Net als andere iPods ondersteunt deze touch mp3, AAC, Audible, WAV, AIFF en Apple Lossless. Nog steeds een beperkt aanbod.

Alle muziek op de iPod is geordend op artiest, nummer of album. Aan de rechterkant van de lijst is een alfabet geplaatst zodat je snel naar een bepaalde letter kunt springen. Echter wordt het zoeken naar muziek pas echt mooi wanneer je je de touch draait en in Coverflow verder zoekt. Maar dan moet je natuurlijk wel de albumillustraties hebben gedownload.



Afspeellijsten kunnen zelf worden gemaakt op de computer of er kan een on-the-golijst gemaakt worden op de iPod touch door simpelweg enkele nummers te selecteren. Ook nieuw in versie 2.1 van het iPod-OS is de Genius-functionaliteit. Om een hele afspeellijst te maken, hoef je slechts één nummer te kiezen. Vervolgens kijkt Apple welke nummers daar goed bij passen en maakt het hier een afspeellijst van. Deze optie werkt het beste bij grote muziekcollecties en is een erg leuke en handige toevoeging.

Ben je uitgekeken op je muziekcollectie en heb je een Wi-Fi-verbinding bij de hand maar geen computer, dan kun je direct muziek kopen via de iTunes Store op de iPod touch. Er kan gezocht worden naar albums, artiesten en singles door simpel een zoekterm in te geven, of door te zoeken op genre. Ook is er een sectie aanbevolen.

Video’s kijken gaat ook heel erg goed, vooral vanwege het grote scherm waar deze mediaspeler over beschikt. In tegenstelling tot muziek staan films geordend in één lijst, wel is het net als bij muziek dat slechts een beperkt aantal formaten ondersteund worden, namelijk: mp4, mv4 en mov. Naast zelf films toevoegen en synchroniseren kun je natuurlijk ook alle inhoud van YouTube downloaden.

Ook foto’s, die onderverdeeld zijn in fotoalbums, kunnen bekeken worden op deze iPod waarbij de navigatie geheel verloopt via gebaren, zoals het pinchen. Ondersteunde formaten zijn onder meer: JPEG, PNG, BMP, TIFF en GIF.