3min

Tags in dit artikel

, , ,

Softwarepowerrrrrrr

Zoals ik al eerder zei, zijn de grootste veranderingen gemaakt op softwaregebied. Er zijn namelijk een boel applicaties bijgekomen die op deze pagina besproken zullen worden. De toevoeging van App Store betekent ook een gigantische vooruitgang.

Het eerste item in de menulijst van de iPod touch is de webbrowser genaamd Safari. Dit is een volledige versie van de Mac OS X-browser en geeft webpagina’s erg goed en ook vrij snel weer. Naast tabbladen maakt Safari het mogelijk om bladwijzers toe te voegen. Safari werkt zowel in de normale als in de landscapemodus.

Het bekijken van een webpagina op zo’n klein apparaat, lijkt vrij lastig. Toch moet ik zeggen dat het erg goed werkt. Het zoomen van een site gaat heel erg simpel, namelijk door twee keer op het scherm te tikken, of door twee vingers naar elkaar te bewegen. Het uitzoomen werkt natuurlijk precies hetzelfde.

Om naar een webpagina te komen moet het virtueel toetsenbord gebruikt worden, dat bij bijna alle standaardapplicaties hetzelfde is. Handig zijn speciale .com- en apenstaartjeknoppen, minder handig is dat het toetsenbord niet mee verandert wanneer je de iPod touch draait. Stel je wilt wisselen naar landscapemodus, omdat de toetsenbordknoppen dan net iets groter zijn en typen dus fijner gaat, moet je eerst het toetsenbord sluiten om vervolgens Safari te laten draaien en de adresbalk opnieuw aan te klikken. Een beetje vreemd.


Het typen zelf gaat vrij goed. Het typen in de landscapemodus is iets minder foutgevoelig dan wanneer je de iPod rechtop houdt en gaat net iets beter. Na wat oefenen gaan beide methodes echter wel aardig.

Een andere applicatie die aanwezig is, is Mail. Je raadt het al, hiermee kun je je e-mail bekijken, out-of-the-box worden een Gmail-, Microsoft Exchange-, Yahoo! Mail-, AOL- of MobileMe-account ondersteund. Hotmail-gebruikers hebben pech, en zijn verplicht om Safari te gebruiken om hun e-mail te bekijken. Mail kan overweg met standaard-Office-bestanden, waaronder ook de 2007-formaten. Helaas werkt Mail niet in de landscapdemodus.

Kaarten is op de iPod touch een stuk minder interessant geworden, vooral vanwege het ontbreken van de gps-chip. Hoewel de optie ‘Bepaal mijn locatie’ nog wel aanwezig is, doet deze vrij weinig. En dat is toch jammer. Kaarten is dan ook niets meer dan Google Maps zoals je dat ook op je computer hebt.

Andere applicaties die nog aanwezig zijn, zijn een agenda, contacten, weer, waar je geen aparte steden kunt selecteren, notities, een calculator, die veel meer functies in landscapemodus heeft en de aandelen. Alle instellingen kunnen worden gemaakt in de applicatie Instellingen, die ik erg beperkt vond.

De instellingen bieden de mogelijkheid om verbinding te maken met een Wi-Fi-netwerk, een codeslot op de iPod te plaatsen, de achtergrond te wijzigen en geluiden aan of uit te zetten. Verder zijn er nog instellingen per applicatie. Veel verder dan een optie aan of uit zetten zal het niet gaan.


De reactietijd van al deze applicaties is erg goed. Sommige applicaties hebben even nodig om op te starten, net als de iPod touch zelf overigens, daarna reageren ze stuk voor stuk heel erg goed. Overigens is het geheel erg mooi afgewerkt, met een boel mooie effecten die zeer vloeiend werken. Zelfs Coverflow doet het top.