3min

Tags in dit artikel

, , ,

Wat is er nieuw en wat kan hij allemaal?

Om te beginnen is de batterijduur in deze nieuwe versie verhoogd. Waar de eerste touch er na 22 uur non-stop muziek afspelen mee ophield, doet de tweede generatie dat pas na 36 uur. Hetzelfde geldt voor video dat je nu zes uur lang kunt bekijken. Echter kunnen deze cijfers variëren bij het gebruik van Wi-Fi en bij het wijzigen van de helderheidsinstellingen.

Want ja, deze iPod kan ook overweg met Wi-Fi. En dat is waar het grote voordeel ligt. Er wordt namelijk ondersteuning geboden voor de 802.11b- en -g-standaard wat een snelheid van tot 54 Mbit/s betekent. Deze ondersteuning opent een reeks van nieuwe deuren. Het zal je namelijk niet verrassen dat er een volledige, weliswaar aangepaste, Safari-browser aanwezig is waarmee je bijna elke site op het wereldwijde web kunt bezoeken.

Maar dat is niet alles. Sterker nog, dat is slechts het puntje van de ijsberg. Omdat Apple Flash kennelijk niet goed genoeg vond of geen tijd had om te implementeren, wat nog steeds een groot gemis is, heeft het gekozen voor een aparte YouTube-applicatie. Simpelweg titel invoeren en afspelen maar. Het afspelen begint, zoals je mag verwachten natuurlijk, al na een paar seconden. En dan is er natuurlijk nog de App Store en ingebouwde Nike + iPod-ondersteuning.

Met Nike + iPod kun je trainingsgevens verzamelen. Zo kun je bijvoorbeeld te weten komen hoelang je hebt gelopen, welke afstand er is afgelegd en hoeveel calorieën er verbrand zijn. Deze informatie wordt via stemfeedback direct aan je doorgespeeld, of kun je later bekijken. Hiervoor heb je wel een aparte sensor nodig en helaas hadden wij die niet in bezit en is dit onderdeel dan ook niet getest.

De oude iPod-games worden met de iPod touch naar een nieuw niveau gebracht. Namelijk naar de buitenwereld. Iedereen die iets begrijpt van dit, dit en dit en wat code kan schrijven, kan zo een applicatie voor de App Store maken. En dat is ook gebeurd ook, met al ruim 2.000 applicaties sinds de lancering van de Store die je via iTunes bedient of gewoon direct vanaf je iPod touch.

Echter, ook als je uitgekeken raakt op je muziek en geen computer bij de hand hebt, geen paniek. Met een Wi-Fi-verbinding zit je zo in de iTunes Store en schaf je met een druk op de knop een nieuw album of nummer aan. Wel jammer is dat toegang tot de iTunes Store, en dus ook de App Store, een iTunes Store-account vereist waarin creditcard- of betaalgegevens opgegeven moeten worden. Zelfs al wil je een gratis applicatie downloaden.

Ontwerp en andere specificaties


De iPod touch 2G is net iets dunner dan de iPhone 3G, alleen echt veel zal het elkaar niet maken. Ook heeft de tweede generatie volumeknoppen aan de zijkant, een welkome toevoeging. Ik had liever gezien dat die knoppen ook konden worden ingesteld om naar het volgende of vorige liedje te gaan, zodat hij ook vanuit je broekzak, wanneer je bijvoorbeeld op de fiets zit, bestuurd kan worden. Nu moet je hemm er telkens eerst uithalen.

De touch weegt 115 gram, heeft een schermresolutie van 480 bij 320 pixels met een grootte van 8,9 cm, een ingebouwde versnellingsmeter, een flashschijf van 8, 16 of 32GB, een CPU van 620 MHz die ondergeklokt is tot 412 MHz, 128 MB DRAM en een aangepaste versie van Mac OS X. Om te synchroniseren met een pc is minimaal Mac OS X 10.4.10 of Windows XP SP2 benodigd met iTunes 7.7.

De zilveren behuizing is overigens overgevoelig voor vingerafdrukken, vandaar dat er ook een doekje mee wordt geleverd om deze weg te vegen. Verder is er in de verpakking een aantal boekjes aanwezig, een USB-kabel van de iPod naar de pc, wat ook meteen de oplader is, en natuurlijk de welbekende witte oordopjes.

Er is verder nog altijd één knop aan de voorkant van het apparaat waarmee terug kan worden gegaan naar het thuisscherm van de iPod touch. Ook is er aan de bovenkant een klein knopje waarmee de touch uit- en aangezet kan worden en in een soort slaapstand kan worden gezet waarbij de muziek natuurlijk nog wel blijft draaien alleen het apparaat niet reageert op aanrakingen.