Bediening

Microsoft past en normaal formaat toetsenbord toe. De toetsen zijn lekker ruim vormgegeven, hebben een duidelijk voelbaar drukpunt en voldoende ‘travel’ om lekker ontspannen mee te werken. Indien gewenst, kan er een achtergrondverlichting worden ingeschakeld, zodat ook in het donker ontspannen met de machine kan worden gewerkt. Deze achtergrondverlichting is in drie gradaties in te stellen, zodat deze nooit overheerst. Fijn!

Touchpad

De touchpad is ruim van opzet, maar niet overdreven ruim. We vinden het fijn dat deze netjes in het midden is gecentreerd boven de inkeping om het scherm te openen. De ‘muisknoppen’ links en rechts-onderin hebben voldoende weerstand om deze niet per ongeluk te activeren. Waar veel touchpads in een Windows-omgeving soms nerveus reageren is hiervan bij de Surface Book 2 geen sprake. De gevoeligheid is uitstekend en ook de nauwkeurigheid in de besturing is subliem.

Touchscreen

Het beeldscherm is – uiteraard – drukgevoelig en werkt bovendien met een actieve pen. Voor diverse toepassingen een zegen. De pen wordt gevoed door een enkele AAAA-cel, heeft een drukgevoelig punt, een button voor de duim of vinger en een button helemaal bovenop de pen. Het moet gezegd worden; door de afgeplatte zijkant ligt de pen zalig in de hand. En… Wanneer de pen niet wordt gebruikt, plakt deze magnetisch aan de zijkant van de tablet. Het beeldscherm zelf heeft een resolutie van 2000 bij 3000 beeldpunten en produceert een helder en vooral haarscherp plaatje. De kleuren zijn levendig, het contrast is hoog en de kijkhoek is relatief ruim. En alsof we al niet genoeg complimenten hebben uitgedeeld: dit is toch al snel een van de beste beeldschermen die we de afgelopen jaren onder ogen hebben gehad.

Camera en microfoon

Centraal boven het beeldscherm heeft Microsoft aan de voorzijde een 5-megapixel 1080p HD-camera en aan de achterzijde een 8-megapixel autofocus 1080p Full HD videocamera. Tenslotte is de Surface Book 2 voorzien van twee microfoons. Opnames via de ingebouwde microfoons wordt nogal gecomprimeerd, waardoor de stemmen wat slissend overkomen. Het stemgeluid blijft overigens onder elke omstandigheid prima verstaanbaar. De camera geeft een haarscherp plaatje van de gebruiker tijdens – bijvoorbeeld – een Skype-sessie. De opnames hebben meer dan voldoende detail, een uitstekend contrast en levert filmclips op met levendige kleuren. Wanneer we met de notebook in de hand filmclips schieten, past de automatische witbalans zich snel op de veranderende lichtomstandigheden aan. Ook snelle bewegingen worden haarscherp zonder strepen of schokken vastgelegd. Onder lage lichtomstandigheden presteert de camera nog steeds prima, al merken we enige ruis in het beeld op. Al met al scores waarvoor de Surface Book 2 zich zeker niet hoeft te schamen.