In de praktijk: software

De Blackberry Keyone heeft op het moment van schrijven nog geen update gekregen naar Android 8 (Oreo). We moeten het nog doen met versie 7.1.1. TCL zorgt er wel voor dat de laatste security patches van Google er tijdig opstaan. Dat mag natuurlijk ook wel, gezien de focus op security van dit toestel. Het verleden leert ons dat Blackberry Android-telefoons niet bijster snel worden voorzien van een versie-update van het OS. Dit zou het gevolg kunnen zijn van al het extra werk dat gedaan moet worden (onder andere op het vlak van security). Het is bekend dat fabrikanten die meer op de Android-basis bouwen, later zijn met updates. De Galaxy Note 8 wordt bijvoorbeeld ook pas binnenkort voorzien van een update. De Blackberry Keyone draait op veel vlakken weliswaar op stock Android (kijk naar de menu’s en het appoverzicht bijvoorbeeld), er staat ook behoorlijk wat ‘eigen werk’ op het toestel. Het meest gecharmeerd zijn we van de Blackberry Hub, die is meegenomen van Blackberry 10. Al je berichten, mails en telefoontjes staan erin. Je hoeft niet van de ene naar de andere app te springen dus. Je kunt ook eenvoudig een van de bronnen (bijvoorbeeld e-mail) selecteren. Dan zie je de andere bronnen niet.

Twee andere apps die opvallen zijn ‘Op toestel zoeken’ en ‘Notable’. Die eerste stelt je in staat om vanaf een centraal punt meerdere bronnen te doorzoeken. Let wel, het gaat hier primair om Blackberry-bronnen. De enige die hier niet onder valt is Twitter. Notable is iets waar TCL/Blackberry zelf erg van gecharmeerd is, getuige de aandacht er her en der op gevestigd wordt. Je kunt hiermee aantekeningen maken op een leeg blad, maar ook op screenshots die je hebt gemaakt. Je kunt het zo instellen dat Notable iedere keer wordt geopend als je een screenshots maakt.

Regelmatig buggy

In het algemeen zijn we prima te spreken over de software waar de Blackberry Keyone op draait. Her en der zitten er echter nog wel wat vervelende bugs in. Zo is de integratie met het toetsenbord niet helemaal vlekkeloos. Het komt regelmatig voor dat de invoer die je doet met de toetsen even niet doorkomt. Dan blijft hij hangen en vult na een paar seconden alles snel aan. Een andere bug is dat hij af en toe om de pincode blijft vragen als je hem met een vingerafdruk unlockt. Dat hoort hij alleen te doen als je dit langer dan 24 uur niet hebt gedaan. Een herstart is dan noodzakelijk. De Bluetooth-implementatie van de Blackberry Keyone is ook tamelijk buggy zo nu en dan. Headsets die helemaal niet meer worden herkend, of afwisselend wel en niet, dat soort zaken. Als je in de auto zit met een headset op, dan schakelt hij regelmatig tussen de headset en de speaker van de telefoon. Dat werkt natuurlijk niet echt lekker. In zo’n geval moet je Bluetooth uit- en inschakelen. Dan werkt alles weer goed. Of dit te maken heeft met de extra security-maatregelen die zijn toegepast op de verbindingen (waaronder Bluetooth), is ons niet duidelijk.