2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

120 GB aan SSD

De drive die ik vandaag zal bespreken met jullie betreft de OCZ Vertex Turbo 120GB. Feitelijk is deze drive een doorontwikkeling van zijn oudere broer de ‘Vertex’. Het grootste verschil tussen de ’turbo’ en ‘non-turbo’ versie is het overgeklokte cache geheugen op 180 MHz waar Indilinx normaal 160 MHz voorschrijft. Ik vind het niet geheel een gekke actie van OCZ, gezien hun imago) om het overklokken ook te introduceren bij de SSD’s. Het resultaat van deze overklok is een verbetering van de doorvoersnelheid met zo’n 4.6% (224 MB/s ten opzichte van 214 MB/s) maar nog veel interessanter, een verbetering van dik 220% als het gaat om schrijfsnelheid. Daarmee is de OCZ Vertex Turbo de tweede snelste SSD als het gaat om doorvoersnelheid en leessnelheid op de wereld. Alleen Intel’s X25-M G2 is iets sneller.

Specificaties OCZ Vertex Turbo 120 GB
Interface SATA I/II
Afmetingen 99.8 x 69.63 x 9.3 mm
Gewicht 77 g
Leessnelheid tot 270 MB/s
Schrijfsnelheid tot 200 MB/s
Schokbeveiliging 1500 G / 0,5 ms
Cache 64 MB @180 MHz
Stroomgebruik 2W actief, .5W in stand-by
Bedrijfstemperatuur 0°C ~ 70°C
Opslagtemperatuur -45°C ~ 85°C
MTBF >1,500,000 uur
Controller Indillix
Besturingssystemen Windows 2000/XP/Vista/7, Linux en Mac OSX
Garantie 3 jaar
De opgegeven specificaties door OCZ



Gevoelsmatige snelheidsverbetering


Mijn collega zei ooit eens over SSD’s "Ik kan er niet meer tegen poepen". Waarop ik hem vroeg waar hij het toch over had, "Sinds in die OCZ Vertex RAID-opstelling racet mijn PC er werkelijk over". Nu wil ik zelf geen foute uitspraken doen maar het verschil is in eerste instantie erg groot. Wel wen je erg snel aan deze verbetering. Programma’s als Mozilla Firefox, Microsoft Office, Adobe Photoshop en het croppen/roteren van foto’s in Picasa gaat tot tientallen secondes sneller. Zelfs tussen de OCZ Vertex Turbo en de Kingston SSDnow V-series kun je nog verschil van laadsnelheden merken al zijn deze bij Firefox nauwelijks meer merkbaar. Het croppen of roteren binnen Picasa gaat wel merkbaar sneller bij de OCZ. Het verschil tussen conventionele harde schijven is zelfs zo groot dat ze alleen een RAID-opstelling van vier F3 Samsung schijven in de buurt komt om deze snelheid te evenaren.



Een Windows boottijd van amper dertien seconden liet mijn mond openvallen bij het testen van deze OCZ Vertex Turbo. Een gigantisch verschil ten opzichte van de Samsung F3 1TB hardeschijf die er ruim zevenentwintig seconden over moest doen. Voor het testen gebruiken we een ASRock moederbord (ICH10R) en de overige onderdelen zoals processor (Core i7 860), geheugen en vergelijkingsmateriaal werd beschikbaar gesteld door NoRRoD Computers.