2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Prestaties (2)



Links OCZ, rechts Samsung F3.

De ‘Random Access’-testen zijn opgedeeld in 512 bytes, 4 KB, 64 KB en 1 MB. Bovendien zal HD Tune met verschillende groottes de drive bestoken met aanvragen. De test meet het presteren van de drive met het lezen en schrijven van verschillende bestanden tot maximaal 1 MB. Prestaties worden gemeten in ‘Operations per second/IOPS’, gemiddelde- toegangstijd en snelheid. Om de verschillende resultaten het beste te vergelijken wordt er gekeken naar de gemiddelde grootte IOPS prestatie. Zoals we zien presteert de OCZ Vertex Turbo stukken beter dan de Samsung hetgeen weer te merken is (daadwerkelijk) wanneer je bijvoorbeeld Windows gaat opstarten. Lees- en schrijvensnelheden liggen volgens HD Tune een stuk lager dan ATTO die hieronder te zien is.



I/O bandbreedte laat zien dat de snelheid van de SSD pas behaald wordt als er bestanden van 128 KB verschoven gaan worden. Normaal gesproken, laten we zeggen met een WD Raptor, zou je het toppen al zien tussen 32- en 64 KB. SSD’s kennen over het algemeen een opbouwend karakter. De OCZ trekt volgens ATTO net over de 200 MB/s aan schrijfsnelheid en een dikke 260 MB/s aan lezen waarmee de specificaties van de fabrikant worden geëvenaard.

Windows opstarttijd


Als allerlaatste de opstart snelheid van deze schijf is ongekend. In amper dertien seconden naar Windows opstarten is voor mij een belevenis. Voor het testen van de opstarttijd werden alle drives voorzien van exact dezelfde Windows. Gebruikte drives; OCZ Vertex Turbo 120GB, Samsung F3 1 TB, Kingston SSDnow V-series 128 GB.


Eenmaal opgestart in Windows zorgt de grote buffer van 64 MB ervoor dat het bekende ‘stotter’ probleem voorkomen wordt. De OCZ laat zien tot de top van de markt te behoren waar slechts weinigen bij horen. De grote vraag blijft echter of het het waard is te upgraden van een gewone Vertex schijf naar deze Turbo. Natuurlijk is het leuk als je kunt opscheppen ten opzichte van je mede-Techziners maar neem van mij aan dat je er in de praktijk weinig van zult merken…naja behalve in je portemonnee!