3min

Tags in dit artikel

, , ,

Overklokken

Voor het overklokken van de kaart gebruik ik ATI Catalyst Control Center, MSI Afterburner en FurMark.

Dat de HD5870 standaard geen overklokker is, werd al vrij snel duidelijk. Verhogen van de GPU klokfrequentie van 850MHz naar 905MHz gaat nog goed. Kom je boven die snelheden, krijg je artifacts.
Ook het Samsung GDDR5-geheugen klokt niet lekker. Het stopt bij 1280MHz en als je daarboven komt krijg je gigantische frame-drops waardoor je een FPS verlies krijgt.

Daar laat ik het natuurlijk niet bij, dus ik ging het voltage omhoog schroeven met MSI Afterburner. Ik verhoogde het voltage van 1,165V tot 1,25V. Hiermee had de kaart er weer zin in. De temperaturen liepen hierbij hoog op tot maximaal 85 graden. Vandaar dat ik besloot de koeling op 70 procent te zetten om fouten door hitte uit te sluiten.
Vervolgens had de kaart er weer zin in en 940MHz was in no-time behaald. Op dat moment zag ik op mijn stroom-meter 350Watt staan. Idle is het systeem 110Watt. Trek hier 27 Watt van het idle gebruik van de kaart af. Komt er op neer dat de kaart bij een stress 250 Watt van je voeding vraagt als deze flink overklokt is, vind ik persoonlijk nog wel meevallen. Een gemiddelde voeding kan per PEG6 connector 150 watt uitspuwen, dus er is nog wat ruimte. Kom je over de 390 Watt met de kaart, PCI-e levert ook 90 watt, zal je een betere voeding moeten aanschaffen.

Terug naar het overklokken, bij 945MHz GPU vond de Cypress het wel welletjes, koeling verbeteren of voltage verhogen mocht niet meer baten. Met een overklok van 945MHz voor de GPU kan ik leven, al blijft het vreemd dat bij 950MHz er artifacts verschijnen en de kaart errors gaat vertonen. Met de koeling, voltages en voeding zat het allemaal prima. Dat in het midden gelaten, het geheugen overklokken bij de HD5870, heeft weinig zin. We zien bij een overklok van 70MHz een prestatieverbetering van 1 FPS in FurMark. Verhogen we het geheugen naar 1285MHz, verliezen we 3 FPS. En dat is nou juist niet de bedoeling van overklokken.

Met de koeling zat het vrij goed, ik heb de kaart namelijk nooit boven de 85 graden Celcius zien komen, wat nog vrij netjes is. Zet ik de fanspeed handmatig op 100 procent, blijft de GPU temperatuur steken op 68 graden.

Furmark Mem OC, 140 FPSFurmark Max OC, 150 FPS
Furmark Std, 139 FPS

Het is dus duidelijk dat de kaart geen gigantische overklokker is. Dat is niet het einde, want de kaart is van zichzelf al vrij snel, maar AMD heeft geclaimd dat snelheden tot 1000MHz voor de GPU mogelijk zijn, na vele dagen overklokken kon ik er helaas niet in slagen dit te behalen. Hier is te zien dat de overklokker "Deanzo" er in was geslaagd te overklokken naar 1380MHz voor de GPU en 1350MHz voor het geheugen. Dit behaalde hij door de grafische kaart te koelen met Liquid Nitrogen. Hij had de beschikking over vier HD5870’s van MSI die naar alle waarschijnlijkheid "Hand-picked" chips bevatten. Dat wil zeggen dat de meest stabiele core’s zijn gebruikt voor deze grafische kaarten. Anders is dit resultaat zo goed als onhaalbaar.