3min

Tags in dit artikel

, , ,

De HD5870

Als eerste even de specificaties van de ATi Radeon HD5870:

ATI Radeon HD5870
GPU klok-frequentie 850MHz
Geheugen-klokfrequentie 1200MHz GDDR5 (4800MHz effectief)
Geheugenbus 256-bits
Shaders 1600
TDP Load:188 Watt Idle:27 Watt
Rekenkracht 2,72 TeraFlops
Process 40nm
Texture Units 80
Voeding 2x PEG 6pin
Aansluiting PCI-e x16 2.1
Lengte 29 centimeter

De kaart is op z’n zachts gezegd indrukwekkend om te zien. De kaart is even lang als een HD4870x2, ATI’s vorige topmodel. De kaart is zelfs langer dan de dual-GPU GTX295 van nVidia. De HD5870 is ongeveer 29 centimeter lang, en dat betekend wrikken als je in het bezit bent van een midi-tower.


De kaart beschikt over een koeler die de hele kaart bedekt.
Bij de "neus" van de kaart zien we twee openingen waar de kaart ook koele lucht uit ophaalt. Deze doen me denken aan de uitlaten van een speedboat:


Verder zien we een groot schoepenrad fan, die maximaal 4600 RPM draait. Zet je de fanspeed op 100 procent, heb je bijna het gevoel dat hij opstijgt. Laat je de fanspeed op standaard staan, zit deze rond de 21 procent, wat neerkomt op 1150 RPM. Bij deze snelheid is de fan nauwelijks hoorbaar. Daar komt ook tevens het nadeel, AMD houdt niet van lawaai. Dat moeten ze gedacht hebben bij het configureren van het fan profiel. De fan blijft namelijk rond die snelheid totdat hij de 70 graden bereikt, dan schakelt de fan omhoog naar 30 procent en nog steeds is deze nauwelijks hoorbaar. Van mij had het wel iets meer gemogen om de temperatuur in de hand te houden. Wel is het geval dat, mits je de kaart op standaard klokfrequenties laat staan, de kaart in het stressprogramma FurMark eigenlijk nooit boven de 65 graden Celsius komt. Zeer netjes in mijn beleving. Knipoog naar de 40nm Cypress chip.

Omdat MSI zo vriendelijk was mij van een HD5870 te voorzien, na betaling van bijna 400 euro weliswaar, heb ik de R5870 in mijn handen. Dit is gewoon een reference model, maar met een zwarte glanzende sticker erop met het merk en model.
Zie hier de kaart van voren:


De exhaust van de warme lucht ben ik alleen wat minder gelukkig mee. Het doel van het gesloten systeem is dat er koele lucht door de fan wordt opgehaald, deze intern de koper/aluminium heatsink koelt en dus ook de componenten, en daarna direct de warme lucht de kast uit blaast.
Nu heeft AMD een mooi rooster aan de achterkant gemaakt om de warme lucht de kast uit te voeren, ze hebben alleen wel nog binnen de kast een uitlaatsleuf gemaakt zoals hieronder te zien. Hierdoor komt de warme lucht alsnog in de kast.


Hier zien we twee keer DVI, HDMI en DisplayPort. Hierdoor is de luchtuitgang wel erg klein geworden:


Aan de achterkant van de kaart zien we 2x DVI, een HDMI-aansluiting en een DisplayPort-aansluiting.
De achterkant van de kaart is een grote plaat aluminium met een opening waar de core zit. Minder slim om hier tijdens het gamen je vinger op te leggen.


MSI heeft de HD5870 van een mooie glanzende sticker voorzien:


Hier zie je de 2x PEG6-aansluitingen:



Zuinig



Dat de kaart bijzonder zuinig met energie omspringt, is in de specsheet al direct duidelijk. Als je lekker 2D zit te desktoppen, verlaagd ATI CCC de GPU klokfrequentie naar 157MHz, en 300MHz voor het geheugen. Daardoor wordt de kaart, van dit formaat ineens extreem zuinig. Even ter vergelijking, de kaart verbruikt 60 Watt minder in idle stand dan een GTX295. Daarmee zit de ATI nog onder het stroomverbruik van een GeForce 9500GT.