2min

Tags in dit artikel

, , ,

Conclusie

ATI/AMD heeft met haar HD5xx0-serie een ijzersterke product line-up op de markt gezet. Ik heb het al vaker gezegd, maar ik herhaal het nogmaals: Op dit moment is er geen enkele rede om een nVidia kaart aan te schaffen. Alles faseert uit, en is er iets over, gaat het naar OEM klanten of is het is slecht leverbaar. ATI heeft momenteel de beste prijs-prestatie verhouding met haar videokaarten, en het is nog wachten op nVidia om het tegendeel te bewijzen.

Over de kaart:

Mensen vragen wel eens aan me: "Hoe bevalt het nou om de snelste single-gpu kaart in je handen te hebben?" Dan zeg ik: "Leuk, maar ik had meer verwacht".
Dat komt namelijk doordat ik een beetje teleurgesteld ben over de overklokbaarheid. De geheugensnelheid hoef je niet te gaan verhogen, want zodra je boven de 1285MHz komt, vallen je prestaties omlaag door frame-drops. ook de GPU wil in het algemeen niet verder dan 910 tot 915MHz. Zoals jullie wel weten, ben ik een tweaker en overklokker, en dan is dit misschien niet de juiste kaart voor mij. De koeling van de kaart is dik in orde, dus er zou meer overklokpotienteel in moeten zitten.

Een minpuntje, de drivers. Ik werk al heel wat jaren met nVidia Control Panel, en Catalyst Control Center was wennen. De overklokfuncties van het programma zijn goed, maar helaas is het niet mogelijk per game 3D settings te bepalen, zoals dat bij nVidia Control Panel wel kan.

HD5870 doen of niet?: Ga je een nieuw systeem samenstellen, kan je niet om de HD5870 heen. De kaart is bloedsnel voor een redelijke prijs Ook is de kaart future proof, en zodra er meer DirectX11 games komen, ben jij er op voorbereid.

Geen Must Have? Ik weet het, normaliter strooi ik mijn zakje met Must Haves vriendelijk uit, maar bij deze kaart hou ik hem in. Dit komt simpelweg dat de kaart bijna niet bemachtigbaar is, en dat de prijs die de gemiddelde webshop er voor vraagt (op dit moment) veel te hoog is. Soms ligt dit zelfs tegen de 380 euro. Dat is de rede dat de HD5870 op dit moment geen Must Have verdient.

Wil je een ATI Radeon HD5870 bemachtigen? Gouden tip: Bestel niet bij een webshop die de kaart op voorraad claimt te hebben, maar bel ook daadwerkelijk. Zoals ik in mijn nieuwsberichten al heb verteld, in januari moeten de kaarten beter leverbaar worden en tot dat moment blijft het goed zoeken naar een speld in een verdomd grote hooiberg.
10.0
  • ongelofelijk mooie kaart;
  • genoeg koelcapaciteit;
  • directX11;
  • bloedsnel voor redelijke prijs;
  • Afterburner software.
  • kaart mag soms qua fansnelheid best een stapje omhoog;
  • overklokbaarheid en efficiëntie van overklokgeheugen ver te zoeken;
  • verkrijgbaarheid.