3min

Meer nieuws

Op het gebied van tabbladen heb ik overigens nog niet alles verteld. Ze zitten nu weliswaar aan de rechterkant, maar het is nu eindelijk ook mogelijk om tabbladen los te maken van en weer vast te maken aan het venster. Maar Internet Explorer 9 gaat nog iets verder: het slepen van tabbladen is namelijk geïntegreerd met Aero Snap, dat betekent dat je in één keer een tabblad door kunt slepen naar de rand van het scherm om twee tabbladen naast elkaar te zetten.

Performance Advisor


Ook nieuw is de Performance Advisor. Dit is een onderdeel dat de opstarttijd van de browser meet. Stijgt deze boven een bepaalde waarde, dan krijg je er een melding van en kun je de Advisor openen waarna de traagste add-ons worden weergegeven. Vervolgens kun je add-ons uitschakelen om het geheel weer sneller te laten maken. Wel moet je even uitzoeken wat elke add-on precies doet, want een beschrijving wordt niet weergegeven.

Zo veel add-ons zijn er overigens niet voor Internet Explorer en het is dan ook geen verrassing dat veel van de add-ons die voor vertraging zorgen van Microsofts hand zijn, zoals de Windows Live- of Bing-toolbars.

Enkele trage add-ons

De nieuwe engine en hardwareversnelling


Zoals al breed uitgelicht is in de platform previews van Internet Explorer 9 is de Trident-engine aardig vernieuwd. Zowel op het gebied van de ondersteuning van standaarden als op het gebied van snelheid. De softwaregigant heeft geprobeerd een zo goed mogelijke balans tussen bruikbaarheid en volledigheid te vinden van de support. Dit betekent dat het heeft gekozen om vooral de standaarden van het W3C te ondersteunen die zich in het laatste stadium bevinden, zodat stabiliteit gegarandeerd kan worden. Dit is een van de redenen waarom de browser 95 procent haalt in de Acid3-test: de test die zich vooral richt op DOM- en JavaScript-ondersteuning. De overige vijf procent zijn namelijk specificaties die nog niet af zijn en (mogelijk) opgevolgd worden door betere ideeën.

Microsoft heeft gekozen de volgende dingen te ondersteuning: veel CSS3-elementen, WOFF-lettertypen, de HTML5-video- en audiotags, SVG- en Canvas-afbeeldingen, EMAScript 5 en veel onderdelen van DOM level 2 en level 3. Dit alles geeft ontwikkelaars eindelijk en hopelijk de kans om meer met hun websites te doen.

Niet alleen op het gebied van standaarden heeft de browser veel voortgang geboekt, ook op het gebied van snelheid. En dat mag ook wel, want Internet Explorer 8 houdt de huidige browsers niet meer bij. Om de browser sneller te maken heeft Microsoft de nieuwe JavaScript-engine Chakra geïntroduceerd. Deze engine compileert JavaScript-code in native 32 of 64 bitcode zodat de processor deze direct uit kan voeren. Ook is de engine nu beter geïntegreerd in de browser.

Chakra gaat echter verder dan dat. Het is namelijk geoptimaliseerd voor multicoreprocessors, een logische stap. Terwijl de ene thread wordt gebruikt voor het uitvoeren van het script zonder compileren, zijn de overige threads bezig met het compileren. Zodra het compileren is voltooid, wordt het uitvoeren van het script zonder compileren gestopt en gaat het gecompileerde deel verder waar het vorige deel stopte.

Dan is er nog hardwareversnelling waar Microsoft veel mee pronkt. Wat het eigenlijk heeft gedaan, is veel onderdelen die opgebouwd moeten worden uitbesteden aan de GPU die daar veel meer geschikt voor is. Dit geldt onder meer voor het opbouwen van lettertypen – die zien er nu dan ook anders uit en dat kan op dit moment nog niet teruggezet worden, misschien later -, audio en video en afbeeldingen via de Direct2D-API die Direct3D gebruikt om alles te versnellen. Deze Direct2D-API is geïntroduceerd in Windows Vista en Windows 7. Hierdoor draait Internet Explorer 9 dan ook niet op Windows XP, maar daarover later meer.

Goed, natuurlijk willen we met z’n allen wel even weten hoe deze veranderingen zich vertalen in prestatiewinsten en daarom heb ik de volgende benchmarks uitgevoerd: de SunSpider-benchmark, Peacekeeper en de hardwareversnellingstest Psychedelic browsing. Overigens is in de laatste test Google Chrome niet meegenomen, omdat deze geen hardwareversnelling heeft. Die verschijnt pas in versie 7. Alle tests zijn uitgevoerd op dezelfde computer met Windows 7 64 bit. Alle browsers zijn 32 bit tenzij anders aangegeven.