Gebruik

HP heeft de ProBook voorzien van software waarmee het systeem van extra beveiliging voorzien kan worden. Het overkoepelende programma heet ‘HP ProtectTools Security Manager’. Met dit programma is het voor gebruikers mogelijk om de data op de harde schijf te versleutelen.

Verder kan er een wachtwoord op het systeem worden gezet, wat gevraagd wordt voordat Windows is opgestart. Hetzelfde kan men doen met een SmartCard en een vingerafdruk. Al deze beveiligingen samen zorgen er voor dat het voor de gemiddelde hacker niet meer mogelijk zal zijn om je data te misbruiken of in te zien bij verlies of diefstal van de laptop. Het vervangen van de harde schijf zorgt er uiteraard alsnog voor dat men het systeem wel kan gebruiken, maar dan dus wel zónder jouw data.

Het is met behulp van de Security Manager ook mogelijk om in verschillende programma’s of websites in te loggen, door met je vinger over de scanner te bewegen wanneer Windows is gestart.

De mogelijkheid om gauw je mail te checken of een website te bezoeken, zonder Windows helemaal op te laten starten is ook mooi meegenomen. De laatste optie zagen we ook met de Sony VAIO die we eerder testten. In vergelijking is de software van HP toch stukken sneller opgestart. De VAIO vroeg namelijk bijna 25 seconden, terwijl de ProBook van HP met 17 seconden toch een stuk sneller is. De mail-applicatie start in niet minder dan 8 seconden op, wat toch wel erg snel is.

Het toetsenbord typt lekker weg en voelt fijn aan. Dit laatste valt niet van de touchpad te zeggen, welke van een materiaal is gemaakt dat een beetje naar aan je vingers voelt. Zoals gezegd kan dit touchpad overweg met aansturing van meerdere vingers, maar tijdens gebruik blijkt wel dat het touchpad daarvoor wel aan de kleine kant is. In principe werkt de aansturing wel, maar een groter touchpad zou wel wenselijk zijn. Immers, het touchpad van de gemiddelde MacBook is meer dan twee keer zo groot en tot nog toe zijn de multitouch-pads op deze producten onovertroffen.

De speakers in de ProBook zitten in de voorkant van de behuizing verwerkt. Het geluid dat ze produceren is prima en de boxen kunnen een redelijk hard geluid maken zonder dat dit de kwaliteit van het geluid beïnvloedt.

HP heeft een stukje software toegevoegd waarmee men bovenin het scherm een Dock-achtige balk krijgt. Men kan hier ook eigen applicaties in slepen om deze te starten. Gezien de mogelijkheden van de taakbalk van Windows 7 lijkt deze mogelijkheid echter wat overbodig, al zal dit voor HP een manier zijn om de eigen software wat prominenter te kunnen presenteren.