Extern design
Op deze pagina gaan we dieper in op de buitenkans van de behuizing, te begonnen met de kleur. Mat zwart met een licht grijze accent aangebracht met behulp van twee strips. Helaas lopen de lijnen niet mooi in elkaar over (zie foto 3). Behalve de strips en de blauwe USB3.0-poort is de gehele kast zwart. In mijn optiek is de kast duidelijk gericht op de Europese markt vanwege de strakke lijnen en de fijne afwerking. De Europeaan houd van strak, modern en heeft geen behoefte aan wilde contouren of felle kleuren. De gebruikte materialen van de Pantheon voelen degelijk aan, zelfs het plastic is goed te noemen.
Aan de voorzijde is veel gebruik gemaakt van geperforeerd metaal (mesh) welke doorgetrokken wordt naar de bovenzijde van de kast. Het nadeel van de vele ventilatie gaten is dat stof overal tussen gaat zitten en deze behuizing regelmatig een stoflapje nodig heeft. Met name op de plekken waar de ventilatoren zitten blijft stof altijd hangen. Dat heeft Xigmatek ook door en als oplossing hebben ze de kast daarom voorzien van diverse stoffilters om je hardware te beschermen.

(Water)koeling
Aan de bovenzijde is een uitsparing gemaakt voor een radiateur om zo waterkoeling mogelijk te maken. Let wel dat dikkere radiateuren mogelijk niet in de behuizing zullen passen. Verderop in de review zal ik verder ingaan op de koelmogelijkheden die deze kast biedt. Verder naar de voorzijde van de Pantheon bevinden zich twee knoppen voor het bedienen van de fan-controller. Middels één knop kun je drie ventilatoren regelen (totaal dus zes) en tevens met een knopje de verlichting (LED) uitschakelen. Een welkome optie voor mensen die op hun PC graag film kijken of gewoon willen slapen zonder de verlichting. Vervang je de standaard Xigmatek ventilator door een ander merk dan verliest deze knop zijn functie. Jammer maar aan de andere kant ook wel begrijpelijk. Xigmatek wil graag haar eigen ventilatoren verkopen.

Input en Output (I/O)
Behalve een USB3.0-aansluiting beschikt de kast ook over twee USB2.0-aansluitingen en een eSATA-aansluiting. De USB3.0-kabel is erg lang zodat deze gemakkelijk het I/O-paneel kan bereiken van je moederbord. Heb je geen USB3.0-aansluiting dan is het niet mogelijk deze poort te gebruiken (geen converter meegeleverd).
Een aan/uit-knop is essentieel evenals de resetknop (rechts), links zit de eerder genoemde lichtknop.
De oplettende lezer heeft wellicht al gezien dat er twee uitsparingen op de achterzijde van de kast zitten. Deze dienen voor de slangen die van de radiateur naar de achterkant van de kast gaan. Ook hier zijn een viertal uitsparingen gemaakt om de slangen voor waterkoeling ruimte te bieden zonder dat dit meteen ten koste gaat van de expansie-sloten.

Zoals de laatste jaren meer regel dan uitzondering is wordt de voeding aan de onderzijde bevestigd. Dit maakt het mogelijk dat de ventilator frisse lucht direct onttrekt van de omgeving en niet warme lucht van de processor aantrekt.

Op de bovenstaande foto wordt nogmaals weergegeven waar de slangen voor een waterkoeling langsgaan. De zeven expansie sloten (PCI-sloten) waar we tegenaan kijken worden vastgezet met schroeven en niet met een plastic ‘schroefvrije’ installatie. En die opmerking brengt me op het interne design van deze kast, welke op de volgende pagina wordt besproken.
Table of contents
- 1. Introduction
- 2. Extern design
- 3. Intern design
- 4. Assemblage
- 5. Conclusie