2min

Inleiding

Corsair
Als bekend merk uit de markt voor werkgeheugen is Corsair natuurlijk ook een logische naam in de SSD-markt. Het is nu bijna twee jaar geleden dat Corsair de eerste stapjes in deze markt zette en inmiddels is het bedrijf ook in deze markt een gevestigde naam.

Het Amerikaanse Corsair kent drie SSD-lijnen, namelijk de Performance 3-, Nova- en Force-serie. Deze harde schijven zijn respectievelijk gebaseerd op JMicron-, Barefoot- en SandForce-controllers. Van Corsair mochten wij de F120 uit de Force-serie ontvangen. Volgens Corsair staat de Force-serie voor stottervrije, snelle, koele en stille overdrachten. De F120 zal je op het moment in de winkel ongeveer 200 euro kosten.SSD
SSD schijven vormen een steeds grotere dreiging voor de conventionele harde schijf. Geen wonder ook natuurlijk, want SSD-schijven bieden veel voordelen zoals hoge lees- en schrijfsnelheden, een zeer lage geluidsproductie, een laag stroomverbruik en doordat er geen bewegende onderdelen aanwezig zijn ook nog eens een betere bestendigheid tegen vallen.

Een groot nadeel van SSD-schijven is natuurlijk dat de prijs vooralsnog erg hoog is. Bij conventionele harde schijven betaalt men tegenwoordig 0,23 euro per Gigabyte, terwijl dit bij SSD’s 1,63 euro is. Deze prijzen per GB zijn berekend met harde schijven met een opslagruimte van 160 GB als uitgangspunt. Het verschil in prijzen tussen de twee soorten opslagmedia is groot, maar het verschil in prestaties is dat net zo goed.

De komende tijd gaan we aan de slag met een groot aantal SSD-schijven die we ontvingen van fabrikanten. We vroegen specifiek om modellen met een opslagruimte van ongeveer 120 GB. De reden hiertoe is dat we graag schijven wilden vergelijken met eenzelfde opslagruimte, aangezien de opslagruimte de lees- en schijfsnelheden kan beïnvloeden.