4min

Scherm, geluid & camera

Scherm

De resolutie van de schermen van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn niet gewijzigd. Dat is op zich niet erg omdat de schermen scherp genoeg zijn, zeker in het geval van de iPhone 7 Plus. Er is eigenlijk ook nog steeds nauwelijks reden om de schermresolutie te verhogen, behalve voor Virtual Reality-toepassingen. iPhone 7 voorkant camera scherm Maar Apple heeft wel andere aanpassingen doorgevoerd. Het scherm is bijvoorbeeld 25 procent helderder dan dat van de iPhone 6S. Apple heeft ook aan de weergave van kleuren gewerkt, deze is volgens het bedrijf op een niveau dat geen enkele andere smartphone kan evenaren of verbeteren. Zowel die extra helderheid als het bredere kleurenspectrum zijn absoluut een goede vooruitgang. In de buitenlucht blijft het scherm bijvoorbeeld goed af te lezen, dankzij die extra helderheid. Als je foto’s bekijkt lijkt alles een beetje op je af te komen doordat de kleuren zo geloofwaardig overkomen.

Geluid

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn de eerste iPhones die beschikken over een dubbele speaker. Het geluid dat de iPhone 7 met maximaal volume kan voortbrengen is dik in orde, de kwaliteit blijft ook dan dik in orde. Zoals bij elke smartphone zouden de lage tonen wel nog best wat aanweziger mogen zijn. Toch voel je het toestel trillen in je hand wanneer je een nummer met veel bastonen afspeelt, dat geeft al aan dat de iPhone 7 wat lage tonen betreft zeker wel wat voortbrengt. iPhone 7 camera

Camera

Apple heeft ervoor gekozen om de resolutie van de camerasensor gelijk te houden, vergeleken met de camera in de iPhone 6S. Toch zijn er wel de nodige veranderingen doorgevoerd. Zo is het diafragma vergroot van f/2.2 naar f/1.8, wat betekent dat er tweemaal zoveel licht naar de sensor doorgelaten kan worden. Dit is vooral voordelig wanneer je foto’s neemt in een donkere omgeving. Apple heeft de iPhone 7’s ook voorzien van optische beeldstabilisatie, bij de iPhone 6 en iPhone 6S was dit niet het geval, wel bij de Plus-varianten van die toestellen. De optische beeldstabilisatie zorgt voor het wegfilteren van trillingen in video’s, maar daarnaast kan ook de sluitertijd verhoogd worden wanneer dit nodig is. Dit laatste zorgt opnieuw voor betere resultaten bij weinig licht. En mocht het dan nog niet lukken om in het donker een goede foto te kunnen maken, dan is er nog altijd de flitser die nu uit maar liefst vier LED’s bestaat. Met de verschillende kleuren LED’s in de flitser kan de iPhone eventueel ook compenseren voor omgevingslicht dat niet neutraal is. De iPhone 7 Plus heeft naast alle bovenstaande eigenschappen ook een tweede camera op de achterzijde, waarmee 2x optisch gezoomd kan worden. Dit is natuurlijk een fantastische innovatie, al had het zoomniveau van mij wel hoger gemogen, want zeker wanneer je ver van je onderwerp staat is een zoom van 2x niet al te veel. Gek genoeg geeft de dubbele zoom juist voor dichtbij een goed resultaat. Bij dieren hoef je bijvoorbeeld niet zo dichtbij te komen om een goede foto te maken, wat bijvoorbeeld weer voordelig is in het geval van schichtige dieren. In de onderstaande reeks foto’s heb ik gegeken naar de prestaties bij verschillende soorten belichting. De eerste foto is met externe belichting, de tweede zonder externe belichting en de derde is gemaakt met de flitser. De eerste en laatste foto zijn zeer goed, de middelste is wat onscherp en korrelig. De kwaliteit is over het algemeen wel goed in orde.
img_0026 img_0032 img_0033
Bij de tweede reeks nam ik een foto buiten, van een kantoorruimte, en een macrofoto. De foto in de buitenlucht is dik in orde, de kleuren komen overeen met de daadwerkelijke situatie. Ik vind het detail in de lucht vooral erg mooi, dat terwijl ik hier bij het nemen absoluut niet op richtte. De foto van de kantoorruimte ziet er eveneens goed uit, maar hier en daar is wel wat ruis te zien. Bij de macrofoto heb ik de zoomlens gebruikt, dit gaf duidelijk het beste resultaat. Ik ben erg tevreden over de kwaliteit van deze foto.
img_0019 img_0008 img_0040
De camera van de iPhone 7 Plus is wat mij betreft goed, maar er zijn hier en daar dus nog wel wat kleine punten van verbetering overgebleven. Vooral de prestaties bij relatief weinig verlichting mogen nog verbeterd worden.