3min

Tags in dit artikel

, ,

Interface & Anti-virus

Interface


De interface van BitDefender IS v10 is nauwelijks veranderd ten opzichte van versie 9. Oke, er zijn wel degelijk veranderingen gemaakt maar er is geen complete herziening van de interface geweest. BitDefender is gelukkig nog niet ‘geïnfecteerd’ met het grote groen, geel, rood virus. De interface van BitDefender is heel standaard en beschikbaar in 2 kleuren, te verstaan blauw en rood. Er zijn geen opvallende kleurcodes of meldingen wanneer er een onderdeel is uitgeschakeld.

Wanneer er namelijk een onderdeel wordt uitgeschakeld zal het icoon in de taakbalk lichtrood worden, of, als alle componenten zijn uitgeschakeld, grijs. De interface is opgedeeld in zes afdelingen: algemeen, anti-virus, firewall, anti-spyware, ouderlijk toezicht en update. Op het tabblad van iedere afdeling, met uitzondering van ouderlijk toezicht, staat een meter die het niveau van de bescherming aangeeft. Staat de meter op zijn hoogst, is er een maximale beveiliging en staat deze op zijn laagst, is er een minimale bescherming.

[center]De Tab algemeen in BitDefender IS v10 met de standaard, rode kleur ingeschakeld.[/center]
Op de tab algemeen staan de grote knoppen ‘Nu bijwerken’, ‘Nu scannen’ en ‘Verkeer blokkeren’ zodat ook de beginnende gebruikers snel wegwijs worden in BitDefender. BitDefender lanceert ook automatisch een meter die de scanactiviteit weergeeft. Deze is echter heel erg onduidelijk in de Nederlandse versie omdat het onleesbaar is geworden waar de meter voor dient.

Anti-virus


De Anti-virus van BitDefender was altijd een oude, vertrouwde en dus erg goede. Deze had en heeft nog steeds een hoog detectie gehalte en is onderscheiden met de VB100% award en door zowel West Coast Labs als ICSA labs gecertificeerd voor zowel detectie als verwijdering. Ook volgens de laatste AV-Comparatives test heeft BitDefender een erg goede virusscanner.

Hoewel de anti-virus en anti-spyware afzonderlijk geconfigureerd worden en een eigen onderdeel hebben in de interface, wordt er tijdens een computerscan op beide gescand, in tegenstelling tot vorig jaar. Er zijn verschillende scantypes beschikbaar. Zo levert het programma een diepe, snelle of volledige scan op virussen en spyware. Ook nieuw in deze versie is de bescherming voor rootkits en verbeterde heuristische scanning met B-HAVE.

Naast bovengenoemde scantypen zijn er ook nog de scantypes: geheugen scannen, op rootkits scannen en verwisselbare mediums scannen. Dit zijn echter de scans waar het minste malware wordt gevonden. De anti-virus module kent 3 standen:
  • Agressief: hierin wordt alles gescand, inclusief HTTP verkeer, vereist meeste geheugen van pc.
  • Standaard: de standaardinstelling, ook hier wordt alles gescand behalve het HTTP verkeer.
  • Toegeeflijk: alleen toepassingen worden gescand, niet op spyware en alleen binnenkomende email’s.
Ook heeft de anti-virus op zijn hoofdtab een bestandsmeter. Hierin staat de schijfactiviteit en het laatst gescande bestand. Verder zijn er uitgebreide statistieken beschikbaar met cijfers van geïnfecteerde bestanden et cetera.

De snelheid van het scannen verschilde per scan. Een snelle systeemscan is zo voltooid en een volledige systeemscan was ook na zo’n 1,5 uur klaar. Het langst duurde de diepe systeemscan, deze wordt trouwens later via een update binnengehaald, met een totaal van 5 uur over 180 GB aan bestanden.

Toen we een steekproef hielden detecteerde BitDefender de spywareprogramma’s pas na installatie, in tegenstelling tot McAfee die direct voor installatie actie onderneemt. Het programma werd ook nog getest op enkele virussen en er werd meteen actie ondernomen. Wanneer BitDefender een virus detecteert komt er een duidelijke melding in beeld met daarin handige links naar de virus encyclopedie op de site van BitDefender.