2min

Tags in dit artikel

, ,

Anti-spam en ouderlijk toezicht

Anti-spam


BitDefender’s anti-spam module zoekt automatisch naar spam- en phisingberichten en zet deze direct in een speciale spammap in Microsoft Outlook, en in Outlook Express meteen in de verwijderde items. Hoewel dit gevaarlijk klinkt omdat je mogelijk altijd uit je zelf al je mail uit de verwijderde items map verwijdert, kan deze regel makkelijk worden aangepast.

De anti-spam module heeft een vrienden- en spammerslijst. Als er een email adres aan de vriendenlijst wordt toegevoegd zal deze nooit worden verwijderd, versa met de spammerslijst. De vriendenlijst wordt automatisch gemaakt op basis van de contacten in Outlook (express) en op basis van de email berichten die je markeert als Niet Spam.

Anti-spam heeft weer 3 statussen, namelijk: agressief, gemiddeld en toegeeflijk. Waarbij de valse meldingen het grootst zijn bij de status agressief. In onze test werden 4 e-mails aangemerkt als spam terwijl het eigenlijk geen spam was. Bijna alle spam belandde in de spambox, slechts 9 van de 100 mailtjes werd toegelaten in de normale inbox.

Ouderlijk toezicht


De ouderlijk toezicht module is sinds vorig jaar sterk verbeterd. Dit komt voornamelijk door de koppeling met de Windows accounts, iets wat vorig jaar ontbrak waardoor de hele module gewoon niet werkte, dit jaar goed nieuws; hij werkt namelijk wel!

Ouderlijk toezicht koppelt zich zoals gezegd aan de gebruikersaccounts van Windows en heeft standaard instellingen voor Tieners, Kinderen en Volwassene. Ook kan Ouderlijk toezicht bepaalde websites en toepassingen blokkeren. Dit is erg simpel en snel gedaan en eenmaal toegevoegd kan de gebruiker de toepassing of website ook echt niet meer bezoeken of wijzigingen.

Blokkeren van ongewenste content kan ook via trefwoorden. Wanneer een trefwoord voorkomt op een webpagina of email bericht zal deze geblokkeerd worden. Toen we het trefwoord Water blokkeerde, werkte dit bijna helemaal goed. Zowel de email als verschillende webpagina’s werden geblokkeerd. Maar de Wiki van Water bleef wel gewoon beschikbaar.

[center]Wikipedia pagina Water met de trefwoordfilter ingesteld op het blokkeren van ‘Water’[/center]

Ouderlijk toezicht kan geconfigureerd worden op welke content er vertoond mag worden, standaard werkt het onderdeel met de volgende categorieën:
  • Volwassene: het hele ineternet is toegankelijk voor een volwassene.
  • Tiener: blokkeren van websites die expliciete inhoud vertonen als drugs, hacking en gokken.
  • Kind: naast bovengenoemde websites ook geen toegang tot webmail.
Als laatste en belangrijkste onderdeel kan een gebruiker ook tijdbeperkingen worden opgelegd. Deze beperkingen zijn makkelijk in te stellen door een logische indeling en zijn erg handig tegen te veel computerende kinderen of tieners.