2min

Tags in dit artikel

, ,

Firewall en anti-spyware

Firewall


Een firewall is één van de belangrijkste onderdelen van beveiliging. BitDefender slaagt in onze lektest en dat is goed. Helaas houdt het daar ook meteen op, zo is de firewall makkelijk uit te schakelen, de firewall – en overigens ook de antivirus – kan zo beëindigd worden via Taakbeheer en net iets té makkelijk via het hoofdmenu, in tegenstelling tot andere fabrikanten waar dit onmogelijk en moeilijk is. Daarnaast: als wij het kunnen, kan malware het ook. Een andere belangrijke misser is dat standaard de onzichtbaarheidsmodus niet aan staat, terwijl dit een essentieel onderdeel is voor een goede beveiliging.

De firewall in BitDefender heeft standaard een Witte Lijst. Hierop staan de programma’s die toegang krijgen tot het internet zoals de standaardbrowser en -mailclient. De firewall heeft vier niveaus: alles weigeren, alles toestaan, witte lijst toestaan en vragen bij applicatie. Op de index pagina zien we een handige netwerkactiviteitmeter. Deze meter houdt inkomende- en uitgaande verbindingen in de gaten en meet hoeveel data er in- en uitgaat. Dit kan erg handig zijn bij het opsporen van malware.

[center]De netwerkactiviteit meter van de firewall in BitDefender[/center]

De firewall laat zien welke applicaties op het moment een actieve verbinding met het internet hebben. Op diezelfde tab staat een uitgebreid activiteiten log speciaal voor de experts onder ons.

Anti-spyware


BitDefender heeft sinds versie 9 een anti-spyware module toegevoegd aan zijn product. Dit was een afzonderlijke module die niet goed geïntegreerd was met de anti-virus module. BitDefender heeft dit probleem opgelost en ditmaal is het scanonderdeel van de anti-spyware module samengevoegd met het anti-virus onderdeel.

Ook de anti-spyware module is opgedeeld in 3 standen; agressief, standaard en toegeeflijk. Waarbij de agressief stand de hoogste is, deze heeft als extra privacybeheer. Privacybeheer voorkomt dat gevoelige gegevens als pincodes en creditcard nummers over het web worden verzonden en in handen komen van kwaadwillende.

Met deze module aan kregen we echter telkens op Techzine een .php file aangeboden, die overigens leeg was. Zonder deze module hadden we nergens last van. Verder ontbreekt duidelijke uitleg van privacybeheer, pas nadat we een regel hadden toegevoegd werd het ons duidelijk dat het ging om het voorkomen van de verspreiding van gevoelige data.

De BitDefender anti-spyware module bestaat als laatste uit de tab Systeeminfo. Op deze tab staat uitgebreide info met onder andere betrekking tot processen, .dll bestanden, services en add-ons voor Internet Explorer. Hoewel deze tab erg handig is, ontbreken er helaas opties processen te killen.

[center]De tab Systeeminfo met daarin, in deze situatie, de bestandsassociaties[/b][/center]