min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

McAfee, vroeger een tijdje Network Associates geheten, is een van de populairdere malwarebestrijders. Het heeft op de desktopmarkt een marktaandeel van ongeveer een derde en komt daarmee op de tweede plaats na Symantec. Helaas ging de detectie van McAfee-producten de laatste jaren achteruit. Hoewel de updates gedurende de jaren wel vermeerderden, bleef de detectie altijd achter en dat achtervolgde McAfee vooral in de recente jaren.

Gelukkig voor de beveiligingsfabrikant staat de technologie niet stil en dus werd er een in-the-cloudtechnologie ontwikkeld door McAfee genaamd Artemis. Checksums van PE-bestanden worden naar een centrale server verstuurd en aldaar worden ze vergeleken met gevaarlijke én veilige bestanden. Een technologie die misschien met wat variaties ook door andere fabrikanten wordt gebruikt. Vreemd genoeg bevindt Artemis zich niet standaard in de desktopproducten van McAfee, maar moet een apart installatieprogramma uitgevoerd worden.

Maar goed, even terugblikken. In 2004 kwam McAfee voor het eerst met het Security Center als onderdeel van zijn suite. Dit beveiligingscentrum diende als vervanger voor het Windows Beveiligingscentrum en was dus ook als losse download verkrijgbaar. Echter was het vrij nutteloos omdat het vooral McAfee-producten aanraadde die niet gratis zijn.


Het blauwe McAfee SecurityCenter in 2003

Waar in 2004 alles nog blauw was, werd in 2005 opeens alles rood. En niet een beetje rood, heel erg rood. Tevens bestond de suite nog steeds uit een virusscanner genaamd VirusScan, een firewall genaamd Personal Firewall, een spamfilter genaamd Spam Killer en ouderlijk toezicht genaamd Privacy Service.

Veel is er wat dat betreft niet veranderd, want ook in versie 2009 zijn die componenten nog steeds aanwezig. Maar wat is er dan wel precies veranderd? Je leest het in deze review.