2min

Tags in dit artikel

, ,

Installatie en interface

De installatieprocedure van McAfee is zeer simpel, maar ook zeer beperkt. Zo mag je niet kiezen op welke locatie je het programma wilt installeren, het enige dat wel mag worden gekozen is welke componenten geïnstalleerd moeten worden. Zodra je dat hebt gekozen, wordt nog eerst even snel de pc gecontroleerd op aanwezige malware.

Mocht je een oude versie hebben liggen van McAfee Internet Security (of welk McAfee-product dan ook) en deze staat op een cd-rom, dan wordt tijdens de installatie automatisch gecontroleerd op nieuwere versies en wordt deze ook direct geïnstalleerd. In onze test werkte McAfee zichzelf weliswaar bij, maar vreemd genoeg niet naar de nieuwste versie.

Nadat de installatie voltooid is moet per se geregistreerd worden wil je updates ontvangen. En dat wil je natuurlijk, anders kun je net zo goed 60 euro door de WC spoelen. De installatie duurt overigens ongeveer vijf minuten, de downloadservers van McAfee zijn echter niet wonderbaarlijk snel en dus duurde het ongeveer een halfuur voordat de 40 MB aan bestanden binnen waren.

McAfee Internet Security 2009 is niet een van de snelste suites. Na het installeren start de pc maar liefst 50 seconden langzamer op. Het RAM-gebruik van de suite is zo’n 100 MB en tijdens een scan duurt het omzetten van een AVI-bestand acht seconden langer dan normaal. Zonder scan duurt het slechts twee seconden langer, wat dan weer een snelle tijd is. In de prestatiestest van PassMark komt McAfee weer ongeveer hetzelfde uit de bus. De suite was de op een na traagste en haalde slechts 77 punten van de 204.

Interface & opzetten


Is ook de registratie voltooid, dan verschijnt het welbekende McAfee SecurityCenter en dat zul je weten ook. De interface van het programma is namelijk heel erg opvallend. Grijs en grauw, misschien wel industrieel. Ten opzichte van vorig jaar en het jaar daarvoor is er bijna niets veranderd. Een bewuste keuze van McAfee omdat het gebruikers niet wil verwarren door alles elk jaar op een andere plek te zetten.


Het huidige SecurityCenter met rechts het basismenu

Wat ook opvalt, is de status van het programma. Is alles in orde, dan zul je dat zien aan de grote groene vink die middenbovenaan het venster staat. Staat echter een cruciaal onderdeel uitgeschakeld, dan wordt die vink een groot kruis en wordt een knop aangeboden waarmee je alle beveiligingsproblemen op kunt lossen.

Er zijn in totaal vier categorieën waarin McAfee je beschermt: computer & bestanden, internet & netwerk, e-mail & IM en ouderlijk toezicht. Wanneer je op een van die onderdelen klikt, verschijnt er in het rechtervak welke diensten voor de veiligheid van dat onderdeel zorgen en welke dat niet doen. Overigens zijn er twee menu’s in het veiligheidscentrum. Een basis- en geavanceerd menu. Het basismenu mist enkele links naar uitgebreide tools en logmogelijkheden.


Het geavanceerde menu van het SecurityCenter