3min

Tags in dit artikel

, ,

Overige beveiliging

Om de identiteit op het internet te waarborgen, gebruikt McAfee de tool SiteAdvisor waar het in 2006 de beschikking over kreeg. SiteAdvisor werkt in zowel Mozilla Firefox als in Internet Explorer, maar daar blijft het ook bij. De kleine plug-in is van zichzelf geen antiphishingtool, maar gaat juist na of websites veilig zijn of niet. Dat wil zeggen, of ze geen malware en spam verspreiden. Hoewel dit een heel goed idee is, werkt het in de praktijk niet altijd optimaal.

Zo komt het regelmatig voor dat veilige websites toch een gele beoordeling krijgen en dat juist weer gecrackte sites een groene beoordeling krijgen, omdat SiteAdvisor het hele web afspeurt en het dus even kan duren voordat een site opnieuw beoordeeld wordt.


SiteAdvisor die een phishingsite blokkeert

McAfee SiteAdvisor neemt ook de phishingbescherming op zich, maar gebruikt hiervoor een ander testmechanisme. Indien een phishingsite wordt gedetecteerd, wordt de gebruiker omgeleid naar een andere pagina. Deze melding kan echter altijd omzeild worden. Overigens bevat McAfee Internet Security 2009 de gratis versie van SiteAdvisor en is de plus-versie alleen nog voorbehouden aan de Total Protection-editie van de McAfee-software. Vorig jaar kreeg je wel SiteAdvisor Plus bij de securitysuite van McAfee

Back-up- & andere tools


Als een van de weinige heeft McAfee in zijn pakket een back-uptool ingebouwd. Nou ja, ingebouwd, het is een programma dat in een aparte interface gelanceerd moet worden. Back-ups kunnen in McAfee Backup and Restore alleen opgeslagen worden op een cd, dvd, netwerklocatie of harde schijf, en niet, bij zoals andere concurrenten, op een onlinelocatie. Verder is het mogelijk om locaties in de gaten te houden en back-ups te plannen.

Standaard zoekt McAfee naar bestanden in zes categorieën: e-mail, afbeeldingen, documenten, video’s, muziek en financiële bestanden. In al deze categorieën bevinden zich alle ondersteunde bestandsformaten, echter staan deze standaard niet allemaal ingeschakeld en kan het dus voorkomen dat een bepaald bestand niet geback-upt wordt.


McAfee Data Backup and Restore

Een andere tool die zich in de McAfee-suite bevindt, is een netwerkbeheerder waarmee andere pc’s met McAfee-software zijn te beheren. In deze netwerkkaart worden alle apparaten weergegeven en van degene met de McAfee-software wordt ook nog eens de status van het SecurityCenter weergegeven. Mocht er iets niet kloppen, dan kunnen deze op afstand automatisch worden opgelost. De opties zijn echter niet heel erg uitgebreid. Wel is het nog mogelijk om met Easy Network bestanden en apparaten met andere computers in het netwerk te delen. EasyNetwork werkt als een aparte applicatie en heeft eigenlijk weinig met beveiliging te maken.

Andere tools zijn het visueel traceren van aanvallers, een wachtwoordkluis die ervoor kan zorgen dat gevoelige gegevens de pc niet ongevraagd verlaten en een verkeersmonitor die het huidige netwerkverkeer van de pc weergeeft.

De laatste extra tool is het onderhouden van de computer. In deze afdeling van het SecurityCenter bevindt zich een link naar de applicatie schijfdefragmentatie. Ook McAfee QuickClean, waarmee de computer opgeruimd kan worden, zit hierin. QuickClean lijkt heel erg op de standaardopruimingstools van Windows, echter kan deze meer. Er is bijvoorbeeld ook een register-, ActiveX-, bestandscache- en browsergeschiedenisschoonmaker aanwezig. Bovendien kunnen bestanden veilig verwijderd worden, zodat ze heel erg lastig terug zijn te halen. QuickClean kan bestanden zeven keer vernietigen.