3min

Tags in dit artikel

, ,

Antivirus en firewall

Op het gebied van virussen vinden scoort McAfee dus de laatste jaren middelmatig. En helaas is dat ook dit jaar niet anders. Om de effectiviteit van McAfee VirusScan, het antivirusonderdeel van de Internet Security-versie, te bepalen, citeer ik opnieuw AV-Comparatives.org. Het product haalde daar een score van Standard en wist 84,4 procent van de malware het hoofd te bieden. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat McAfee samen met Microsoft de minste false positives gaf.

Het detectieverhaal verandert echter bij de installatie van de McAfee Active Protection-plugin die ook voor de editie van vorig jaar beschikbaar is. Active Protection is een goedkope naam voor Artemis. Na de installatie van die plug-in haalt McAfee opeens een detectiescore van 99 procent, weliswaar met een stuk meer false positives maar daar wordt (is) aan gewerkt.

Andere erkenningen die McAfee heeft gekregen bestaan uit meerdere VB100%-awards en ICSA Labs- en West Coast Labs-certificatie voor virusdetectie en -verwijdering. AV-Test.org was iets minder positief over VirusScan. Het haalde daar een rating ‘Zeer goed’ voor FP’s, ‘Goed’ voor pro-actieve detectie en ‘Matig’ voor on-demanddetectie van virussen en spyware. Deze test was echter zonder Artemis.

Out-of-the-box valt de detectie dus tegen, maar met de bovenstaande uitbreiding houdt deze eenvoudig toppers als Norton en Kaspersky bij. Naar verwachting zal het niet lang duren voordat McAfee besluit desktopproducten standaard uit te rusten met deze nieuwe technologie.

Zodra een virus van het web gedownload wordt, grijpt McAfee direct in en zet het het downloaden stop. Ook bij het uitvoeren van een virus wordt het onmiddellijk in quarantaine geplaatst. Hetzelfde geldt voor virusbijlagen verzonden of toegevoegd via e-mail. Opvallend detail is dat toen alle bescherming uit stond, McAfee nog de toegevoegde virusbijlage detecteerde en in quarantaine plaatste.

Indien de computer gescand moet worden, iets wat standaard elke week gebeurt maar ook gepland kan worden, kan gekozen worden uit een snelle scan, complete of aangepaste scan. Tijdens het scannen liep echter de interface van het programma meerdere malen vast. En er zijn meer problemen. De gebruiker kan pas na een scan items die niet automatisch verwerkt konden worden, oplossen. Op een gegeven ogenblik gaf McAfee overigens simpelweg aan dat het bestand niet verwijderd kon worden en riep bijna letterlijk doodleuk ‘volgende scan beter’.

Over de testschijf deed McAfee 7 minuten en 42 seconden. Een best wel aardige tijd waarmee het bovenin de geteste suites eindigt. Veel suites doen namelijk over deze testschijf zo’n tien minuten, met als snelste Panda 2009 dat er 5 minuten over deed.

Het updaten van het programma is heel erg simpel. Waar in vroegere edities Internet Explorer gestart moest worden om via ActiveX het programma bij te werken, gaat dat ditmaal met één simpele druk op de knop waarna een icoontje in de taakbalk verschijnt, wat betekent dat alle updates worden geïnstalleerd. Het controleren op updates gebeurt natuurlijk al automatisch. McAfee VirusScan ontvangt overigens dagelijks virusdefinitie-updates.

Firewall


Je zou bijna vergeten dat McAfee Internet Security ook nog een firewall bevat als je het programma gebruikt. Tijdens het gebruik op een Windows XP-pc dook er namelijk geen één pop-up op die vroeg om wat het moest doen met een bepaald programma. Er is dus een behoorlijke database van goede en slechte programma’s aanwezig in de McAfee-firewall. Enig puntje van zorg is hoe goed de firewall bestand is tegen lektestsen.

In een test van Matousec haalde de firewall niveau 2, wat het op een na laagste niveau is. Waarschijnlijk wilde McAfee het product zo simpel mogelijk houden, wat ten koste gaat van de firewall. Echter moet wel opgemerkt worden dat dit een logische beslissing is gezien de meeste gebruikers niet in staat zijn te beslissen welk programma wel en welk niet met het internet mag verbinden te nemen.

Standaard staat de firewallmodus op automatisch, wat betekent dat al het uitgaand verkeer toegestaan wordt. Wordt het niveau verhoogd naar standaard dan wordt zowel het inkomende als uitgaande verkeer in de gaten gehouden en staat de firewall op stealth dan wordt de computer onzichtbaar op het internet.


Het instellingenvenster van de persoonlijke firewall