2min

Tags in dit artikel

, , ,

Antivirus & firewall

De antiviruscomponent is opvallend stil. Indien een virus van het internet gedownload wordt, wordt deze in quarantaine geplaatst en wordt er geen melding weergegeven. Misschien een beetje vreemd, als je een bestand hebt gedownload dat een virus is en dus verwijderd is, is dat handig om te weten zodat je niet gaat zoeken waarom het bestand opeens verdwenen is. West Coast Labs en ICSA Labs certificeren de virusscanner van Trend Micro zowel voor detectie als voor verwijdering van malware. Resultaten van AV-Comparatives voor Trend Micro zijn niet beschikbaar, wel zijn resultaten van het Europese lab AV-Test beschikbaar, waar het twintig punten wist te scoren. Een matige score.

Het updaten van de virusscanner gebeurt niet zo vaak. Waar Norton meer dan duizend updates per week verspreid en Kaspersky er honderden weet te verspreiden, houdt Trend Micro het slechts bij zes updates per week. Het doet dit blijkbaar expres, omdat gebruikers van de Pro-versie sites die malware hosten niet kunnen bereiken.

Een complete scan van de harde schijf duurde met Trend Micro zo’n vijftien minuten. Dat is exclusief de tijd die Trend Micro nodig heeft om de standaardlocaties voor een scan te scannen, zoals de map Windows en het geheugen. Dat nam namelijk ongeveer vijf minuten in beslag.


Het simpele scanvenster

Naast een scan op aanvraag wordt standaard ook een set scans uitgevoerd op schema. Standaard wordt op de vijftiende dag van de maand een volledige scan uitgevoerd en elke dinsdag wordt de Windows-map gecontroleerd, maar ook andere soorten scans zijn uitgebreid te plannen.

Firewall


Net als de antiviruscomponent is ook de firewall erg stil. Heel erg stil. Er verscheen gedurende het gebruik van de Trend Micro-firewall niet één pop-up. Niet zo vreemd, want er staat voor de firewall een database van goede en slechte programma’s klaar. De firewall heeft overigens vier verschillende profielen: directe internetverbinding, thuisnetwerk, kantoornetwerk en draadloos netwerk. Elk profiel heeft zijn eigen firewallregels die aansluiten bij de desbetreffende omgeving.

Verder plaatst Trend Micro alle poorten van de Windows-computer in de modus onzichtbaar en weet hij succesvol webpoortscans af te slaan. Bij de lektest scoort Trend Micro 2009 wat slechter. In de test van Matousec haalde de suite een score van 27 procent en scoort daarmee onder de maat, maar eindigt het niet onderaan.