3min

Tags in dit artikel

, , ,

Installatie & interface

Trend Micro weet al direct te verrassen met een erg snelle installatieprocedure, die ook nog eens geen herstart van de pc vereist. De installatie is binnen twee minuten voltooid, waarna direct de suite start. Daarna is het klaar. Geen configuratiewizard of andere onzin, gewoon meteen doorgaan met waar je mee bezig was. Nou ja, helaas niet, want dankzij een update van de suite moet de computer alsnog herstart worden en kun je dus niet doorgaan met waar je mee bezig was. Maar toch weet Trend Micro ook dan te verrassen.

In de opstarttest, die overigens pas na de tweede keer opnieuw opstarten is uitgevoer, scoorde Trend Micro zeer goed. Het pakket voegt slechts vier seconden toe aan de opstarttijd van het systeem zonder een beveiligingspakket en is daarmee een van de snelste. En ook met het RAM is Trend Micro vrij zuinig. Het gebruikt 36 MB van het intern geheugen.

Opmerkelijk genoeg zijn de mensen van PassMark wat minder over de suite te spreken. In een test van die instelling scoorde de nieuwste versie van Trend Micro Internet Security onderaan. Het neemt een tiende plaats in van de in totaal twaalf plaasen en scoort 88 punten van de 204. In de omzetbestandstest weet Trend Micro de omzetting met twee seconden te vertragen. Wordt ook nog eens een scan uitgevoerd tijdens het omzetten, dan duurt het maar liefst vijftien seconden langer het bestand van .avi naar .mp4 te krijgen.

Inteface


De interface van de suite is nauwelijks veranderd ten opzichte van vorig jaar. Nog altijd is deze erg fris en duidelijk. Aan de linkerkant staan de verschillende onderdelen van de suite, wat er overigens slechts drie zijn. In het overzicht van de interface is al direct duidelijk wanneer iets niet klopt. In dat geval verschijnt er een waarschuwing in het overzichtsvenster. Eén druk op de knop Nu verhelpen en alle beveiligingsproblemen zijn in één keer opgelost.

Daarnaast bevinden zich in het hoofdvenster van Trend Micro twee grote knoppen. Met de ene is het mogelijk om Trend Micro bij te werken en met de andere is het mogelijk een computerscan op virussen uit te voeren. Goede keuze, gezien dit de twee belangrijkste functies zijn die een gebruiker uit kan voeren als hij de hoofdconsole start.


Het hoofdvenster van Trend Micro Internet Security 2009

Bovenaan het hoofdscherm bevindt zich overigens nog een tabblad genaamd ‘Mijn thuisnetwerk’, waar zich de netwerkkaart bevindt waarmee de beveiligingsinstellingen van andere pc’s of apparaten in de gaten kunnen worden gehouden. De instellingen van de suite zijn op het eerste gezicht niet zo uitgebreid, maar schijn bedriegt. In de eerste laag kunnen componenten alleen aan- of uitgezet worden. Klikt de gebruiker echter op Instellingen, dan zijn er al wat meer opties aan te passen, maar nog steeds alleen de basisopties.

Het wordt pas echt interessant als dan nog eens op Geavanceerde instellingen wordt geklikt. Dan kan bijvoorbeeld worden beslist wat moet worden gedaan met een virus en welke bestanden standaard volgens schema gecontroleerd moeten worden.