3min

Tags in dit artikel

, , ,

Antispam & ouderlijk toezicht

Een spamfilter is steeds belangrijker aan het worden, omdat spam steeds vaker voorkomt en het natuurlijk een van de irritantste beveiligingsproblemen is. Vandaar dat Trend Micro Internet Security 2009 ook een spamfilter bevat die integreert in Outlook Express en Microsoft Office Outlook. Indien je Windows Mail of een andere niet-ondersteunde client gebruikt, moet je zelf een regel instellen om spam in een bepaalde map te plaatsen. In de clients die wel ondersteund worden, verschijnt een werkbalk en wordt alles automatisch geregeld.

Daar is om te beginnen trouwens iets vreemds mee. Je kunt namelijk alleen vanuit die werkbalk de uitgebreide instellingen van antispam beheren. Gebruik je dus bijvoorbeeld Mozilla Thunderbird dan moet je altijd Outlook Express opstarten om de instellingen van Trend Micro-antispam te wijzigen.


Instellingen die alleen toegankelijk zijn via de antispamwerkbalk

Via de antispamwerkbalk is het overigens mogelijk om e-mailberichten te selecteren en deze te melden als fraude of spam. Ook kunnen via deze balk statistieken bekeken worden weergegeven in een taartdiagram met een gedateerde look. Net als elke andere spamfilter laat ik ook Trend Micro’s filter een real-worldaccount bekijken waarvan ongeveer tien procent van alle e-mail spam is. In de standaardmodus weet Trend Micro van de 350 spammailtjes er 330 weg te werken. De overige 20 belandden in het postvak IN.

Dat ziet er goed uit, maar dat is het niet. In totaal werden namelijk 1200 legitieme e-mailberichten (waaronder ook veel niet-nieuwsbrieven) aangemerkt als spam. Dat is 40 procent van alle legitieme e-mail die onterecht verwijderd wordt.

Overigens is het niet mogelijk om berichten in de map Spam-mail te verwijderen of naar een andere map te verplaatsen. Om dit te doen moet je per se naar het instellingenvenster en dan naar het tabblad geavanceerd. Na het kiezen voor de verwijderoptie en het wachten tot het verplaatsen voltooid zou zijn, gebeurde er overigens nog steeds helemaal niets. Maar scoort Trend Micro misschien beter met andere instellingen? Nee, het wist met mindere instellingen bijna net zo veel false positives te halen als met de gemiddelde instellingen.

Ouderlijk toezicht


Gelukkig is het beter gesteld met het ouderlijk toezicht. Het ouderlijk toezicht werkt samen met Windows-accounts en is van toepassing op elke browser. Het kan dus niet zomaar omzeild worden. Wel is dit onderdeel enkel beperkt tot webtoegang en is het dus niet mogelijk om bijvoorbeeld bepaalde applicaties te blokkeren.

Een andere mogelijkheid is om toegang tot het internet op bepaalde tijdstippen te ontzeggen. Bovendien kunnen websites geblokkeerd worden tot in wel dertig categorieën, die automatisch ingesteld kunnen worden aan de hand van profielen als tieners, kinderen en ouders. Het filteren van websites gebeurt erg accuraat.

De laatste functie waar ouderlijk toezicht uit bestaat, is er een die niet vaak voorkomt. Namelijk het beschermen van privégegevens zodat deze niet ongevraagd de pc verlaten. Instellingen voor deze functie kunnen geregeld worden per gebruiker. Hierdoor kunnen kinderen bijvoorbeeld hun wachtwoord niet via een messenger aan onbekenden weggeven. Het beschermen van gegevens werkt namelijk niet alleen in de internetbrowser, maar ook in IM-clients en in e-mailberichten.


Uitleg wat het ouderlijk toezicht allemaal doet