Andere tools
BitDefender Internet Security is een uitgebreide beveiligingssuite en bevat nog enkele andere tools, waaronder, natuurlijk onmisbaar, phishingbescherming, privacybeheer, mogelijkheid om een kwetsbaarheidsscan uit te voeren, encryptie en netwerkbeheermogelijkheden. Hieronder worden ze duidelijker gemaakt.Phishingbescherming & privacybeheer
Allereerst is er phishingbescherming. Deze bescherming werkt zowel in Mozilla Firefox als in Internet Explorer. Tevens worden links in e-mailberichten en IM-gesprekken nagegaan en is het mogelijk om zelf sites te rapporten als gevaarlijk of ze juist toe te voegen aan een witte lijst. Mocht een phishingsite aangetroffen worden, dan wordt toegang natuurlijk ontzegd. Er verschijnt in dat geval een pop-upvenster waarin gekozen kan worden om verder te browsen naar de pagina of de toegang te blokkeren.
Het privacybeheer is weliswaar een ander onderdeel, maar is wel relevant voor identiteitsbescherming. Het werkt simpel: voer gevoelige informatie in BitDefender in en de informatie wordt beschermd tegen het onbevoegd weggeven via het HTTP- of SMTP-protocol of IM-verkeer. Privacybeheer doet echter meer. Het kan bijhouden wanneer een website een cookie probeert te plaatsen en kan hier toestemming voor vragen. Hetzelfde geldt voor scripts en andere inhoud van websites en vreemd genoeg ook voor een registeraanpassing van een programma om zich automatisch tijdens het opstarten van Windows uit te voeren.
Kwetsbaarheidsscan
De kwetsbaarheidsscan van BitDefender controleert de Windows-pc op ontbrekende updates, ontbrekende applicatie-updates en zwakke Windows-wachtwoorden. Het scannen verloopt vrij snel en in de wizard kunnen wachtwoorden gewijzigd worden en worden links geboden naar applicatie-updates. Deze wizard kan automatisch worden uitgevoerd. En dat is handig, want het up-to-date houden van alle applicaties op een Windows-pc kan lastig zijn. Sommige programma’s werken zichzelf wel automatisch bij, andere geven alleen maar een updatemelding en weer andere doen helemaal niets.
Encryptie
Maar de suite gaat nog verder, namelijk met het encryptieonderdeel. Naast dat dit onderdeel standaard Yahoo! Messenger- en Windows Live Messenger-verbindingen van encryptie voorziet, kunnen ook zogenaamde bestandskluizen op de computer aangemaakt worden. Deze kluizen werken als een aparte schijf op Windows waarvan de schijfletter en -grootte zelf gekozen kunnen worden. Eenmaal aangemaakt kunnen bestanden via de Windows Verkenner naar de schijf worden gesleept of kunnen bestanden (of schijven of mappen) via de BitDefender-interface zelf worden toegevoegd.
Zodra alles is toegevoegd kan de schijf worden vergrendeld waarna deze onzichtbaar wordt gemaakt in de Windows Verkenner, maar nog altijd is beschermd met een wachtwoord.
Netwerkbeheermogelijkheden
De netwerkbeheermogelijkheden van BitDefender om andere computers met eveneens BitDefender erop te beheren, zijn zéér uitgebreid. Het is mogelijk om op afstand een update of scan uit te voeren en om specifieke beveiligingsproblemen van BitDefender op te lossen. Om de netwerkbelasting te verlagen kan bovendien één pc als updateserver ingesteld worden. Vanuit die pc ontvangen alle andere pc’s in het netwerk dan hun BitDefender-updates. Overigens wordt deze hele beheermogelijkheid beschermd met één wachtwoord.
Spelmodus
De spelmodus is het laatste extraatje waar BitDefender over beschikt. Indien ingeschakeld worden alle meldingen uitgeschakeld. Wordt de beveiliging ingesteld op Toegeeflijk, dan worden alle programma’s door de firewall toegestaan en wordt het programma niet geüpdatet. Tevens komt er bij het taakbalkpictogram van BitDefender een G van ‘gamermode’ te staan. Naast de spelmodus is er ook een laptopmodus, al doet die een stuk minder. Deze modus kan namelijk alleen geplande taken uitstellen zodat de accuduur van de laptop verlengd wordt.