3min

Tags in dit artikel

, ,

Antivirus & firewall

De antivirusengine van BitDefender is altijd al een van de beste geweest. Toch haalde de suite in de recentste on-demandtest van AV-Comparatives slechts een score van Advanced, de op een na hoogste score. In die test werd weliswaar versie 2008 van BitDefender gebruikt, maar dat maakt geen verschil omdat de antivirusengine van beide producten precies hetzelfde is. En ook bij VB100% heeft het vorig jaar twee awards misgelopen omdat er enkele virussen werden gemist en legitieme programma’s als malware werden bestempeld. Wel beschikt de BitDefender-antivirusengine over West Coast Labs- en ICSA Labs-certificering voor zowel verwijdering als voor detectie van malware.

Nieuw in versie 2009 is de mogelijkheid om voor het opvragen van bestanden van draagbare apparaten, zoals USB-sticks of dvd-schijven, deze op malware te controleren. Telkens als er zo’n apparaat aangesloten wordt, verschijnt er een pop-upvenster met de vraag om te scannen. Deze kunnen gelukkig eenvoudig uitgezet worden, omdat ze snel irritant worden.


Controle op virussen uitgevoerd op aanvraag

Tijdens een diepe scan, waarbij ook archieven worden gescand, volledige scan, die geen archieven scant, of snelle systeemscan, worden gemiddelde of gevaarlijke bedreigingen automatisch in quarantaine geplaatst of verwijderd. Dit hangt af van de dreiging zelf. Problemen met een laag risico worden aan de gebruiker overgelaten. Overigens zijn de waarschuwingen van BitDefender niet echt duidelijk over wat er nu precies met het virus is gebeurd. De melding zegt alleen dat het virus geblokkeerd is, en niet of het in quarantaine staat of verwijderd is door het programma.

BitDefender deed over de scansnelheidsstest tien minuten en daarmee scoort het gemiddeld. Maar weinig suites lukte het om de testschijf onder de tien minuten onder de loep te nemen. Alleen Norton, Panda, Kaspersky, F-Secure en McAfee slaagden daarin. Updates voor met name de antivirusengine verschijnen erg vaak, vaak om het uur. Er zijn echter wat problemen met updates die bij eerdere versies ook al voorkwamen. Na een grote update moet BitDefender namelijk opnieuw opgestart worden en worden alle services gestopt, inclusief de interface. Gelukkig hoeft dit niet meer te gebeuren bij een update van alleen de virusdefinities, maar het kan toch nog regelmatig voorkomen. Een probleem dat BitDefender al langer plaagt.


Een bezette interface dankzij het bijwerken van BitDefender

Firewall


De firewall staat standaard alle bekende programma’s toe. Op dit moment zijn zo’n 17.000 programma’s bekend bij BitDefender, maar toch verschijnen er nog regelmatig pop-ups van de firewall met de vraag om onbekende programma’s toegang tot het internet te verlenen. Zulke programma’s worden overigens altijd gecontroleerd door de antivirusmodule en indien er niets wordt aangetroffen, is het advies om toegang te verlenen.

Overigens heeft de firewall de rare gewoonte om af en toe te melden dat het een bekend programma toegang tot het internet heeft verleend. Iets wat Windows Live OneCare ook doet en absoluut nutteloos is. Standaard maakt BitDefender alle poorten onzichtbaar voor de rest van de wereld. De firewall scoort echter minder goed op het gebied van lektests. In een test van Matousec haalde de 2009-firewall van BitDefender slechts een score van zeven procent.