2min

Tags in dit artikel

, ,

Ouderlijk toezicht & antispam

Het ouderlijk toezicht is qua functies een van de uitgebreidere op de markt. Het integreert met alle Windows-accounts, het is mogelijk om applicaties, websites, sleutelwoorden en IM-verkeer te blokkeren en er kunnen tijdbeperkingen, bepaalde uren op bepaalde dagen of simpelweg hele dagen, voor een specifieke account worden opgelegd. Toch zijn er wat minpunten. Er zijn namelijk maar twee opties om mogelijk ongeschikte websites te blokkeren. De eerste is door webbeheer in te schakelen. Hierdoor wordt de BitDefender-lijst van ongeschikte sites geactiveerd. Maar deze ziet lang niet alles.

Daarom is de andere mogelijkheid om de heuristische webfilter in te schakelen. Hoewel die filter wel ongeschikte websites blokkeert, blokkeert deze ook een hoop legitieme sites met als gevolg dat het internet zo goed als onbruikbaar wordt. Je zou net zo goed iemand de toegang tot het hele internet kunnen ontzeggen, iets wat overigens ook mogelijk is.

Het beheren van IM-gesprekken werkt op basis van de contactnaam van de persoon en het opgeven van de client waarin de betreffende contactpersoon geblokkeerd moet worden. Tevens kan een witte lijst worden aangemaakt.

Antispam


De antispammodule filtert POP3-email en integreert in veel clients zoals Outlook Express, Windows Mail, Mozilla Thunderbird en Office Outlook. In andere clients werkt antispam ook, maar wordt er geen werkbalk geplaatst en moeten door BitDefender aangemerkte spamberichten in de client zelf omgeleid worden. In de wel werkende clients wordt een werkbalk geplaatst waarmee e-mailberichten als spam of niet-spam kunnen worden aangemerkt en waarmee de instellingen van BitDefender AntiSpam aangepast kunnen worden.

In de test van BitDefender AntiSpam werkte het onderdeel voor geen meter. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de antispam werd er in Outlook Express een real-worldaccount van zo’n 3000 e-mailberichten geladen waarvan ongeveer tien procent onmiskenbare spam is.


BitDefender AntiSpam in Outlook Express

Bij de eerste keer plaatste BitDefender alle e-mailberichten met het woord ‘spam’ in de titel, in de prullenbak. Bovendien werd in de reeds binnengekomen e-mail niet nagegaan of er mogelijk spam tussen zou zitten en belandde alle spam ook nog eens gewoon in het postvak IN.

Omdat deze resultaten ongelofelijk slecht waren, voerde ik de test opnieuw uit op een schone Windows XP-installatie. Na het downloaden van de 3000 e-mails, het opleiden van de Bayes-filter en het opnieuw downloaden van de e-mails zodat ze door BitDefender bekeken zouden worden, waren de resultaten niet anders. In totaal werden er veertien berichten aangemerkt als spam, waarvan een dat ook echt was. De overige dertien berichten waren legitieme berichten, hoewel vaak nieuwsbrieven, met het woord spam in de titel. De overige 300 spamberichten bevonden zich in het postvak IN.