3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Antivirus & firewall

De virusscanner van Avira Premium Security Suite is een van de beste op de markt. Sinds 2005 heeft hij slechts één keer geen VB100%-award gehaald, en de keer dat de award niet werd gehaald, was dat vanwege false positives. Het product neemt niet deel aan tests van ICSA Labs, wel aan die van West Coast Labs waar het alleen gecertificeerd is voor detectie, niet voor verwijdering, van malware.

Ook bij AV-Comparatives komt de scanner goed uit de bus. Bij de test van on-demanddetectie haalt AntiVir de Advanced+-score. Voor proactieve bescherming scoort het eveneens goed en haalt het een Advanced-score, weliswaar met veel false positives. Virusscans, en overigens ook back-ups en updates, kunnen gepland worden door op Scheduler onder het menu Administration te klikken. Via een wizard kunnen de tijd of event, scanlocatie en andere opties ingegeven worden, zoals de weergavemodus van de scan en of de pc na de taak afgesloten moet worden.

Over een scan van de Techzine-testschijf doet Avira Premium Security Suite 6 minuut en 16 seconden. Met die tijd is Avira de op een na snelste. De snelste is namelijk Panda die de scan in vijf minuten en zeven seconden wist te voltooien. De updatesnelheid van Avira is eveneens gemiddeld. Het bedrijf doet er per dag ongeveer 8 updates de deur uit. Dit tegenover bijvoorbeeld Symantec, dat qua updates wel een uitschieter is en dat bijna 250 updates per dag haalt. Andere virusfabrikanten houden het onder de vijftig updates per dag, gemiddeld dertig.

Indien je een bekend virus van het internet downloadt, geeft Avira je drie opties: toegang weigeren, het bestand negeren of het bestand in quarantaine plaatsen. De melding zelf is erg duidelijk en dat is heel erg goed. Net als de optie om de gebruikers zelf te laten kiezen.


Malware gevonden

Tijdens een scan wordt de tijd nodig om één bestand om te zetten aanzienlijk verlengd, namelijk met achttien seconden. Het is dus vrij lastig om tijdens een systeemscan de computer te gebruiken, omdat deze intensief bezig is met het scannen.

Firewall


Hoewel de antiviruscomponent top is, is de firewall dat niet. De firewall maakt zoals verwacht alle poorten van de pc onzichtbaar, een standaardtest waar bijna elke firewall voor slaagt. Overigens zou het sluiten van poorten ook goed zijn om voor deze ’test’ te slagen. Het eerste probleem is dat de firewall maar een beperkte database van goede en kwaadaardige programma’s heeft, met als gevolg dat er regelmatig meldingen zullen verschijnen die vragen of een bepaald programma verbinding mag maken met het internet. Indien een programma een Avira-handtekening heeft, zal in de melding de optie Toestaan worden gesuggereerd. Wel moet worden opgemerkt dat deze meldingen erg duidelijk zijn.

Ook op het gebied van bescherming tegen lektesten laat Avira te wensen over. In een test van Matousec (70 stuks) wist het slechts een score van 11 procent te behalen, wat een niveau-2-rating oplevert. Niet heel erg goed, zeker als je bedenkt dat er zo’n tien niveaus zijn. Overigens heeft de firewall ook een gamemodus. Deze kun je activeren via het taakbalkpictogram. Eenmaal ingeschakeld worden onbekende applicaties tijdelijk automatisch toegang tot het internet verleend. Hierdoor wordt gegarandeerd dat je fatsoenlijk kunt gamen, een functie ook al aanwezig in bijvoorbeeld de BitDefender- en McAfee-suite


Simpele en toch duidelijke firewallmelding