2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Antispam & meer

De spambescherming voegt als een van de weinige geen werkbalk toe aan welke mailclient dan ook, ook maakt het geen automatisch regels aan om spam te verplaatsen. Je moet dus zelf instellen dat berichten met [spam] en [phishing] in de titel omgeleid worden naar een speciale map of, als je dat wilt, gewoon meteen in de prullenbak worden gegooid. Je moet dus wel even wat doen om de spamfilter aan de praat te krijgen. Toen ik de filter eenmaal werkend had gekregen, was het tijd om er een hoop spam op los te laten. In totaal downloadde Outlook Express zo’n drieduizend mailtjes waarvan tien procent spam is. In de testset mailtjes bevinden zich zowel nieuwsbrieven als persoonlijke berichten.

De resultaten waren teleurstellend. Maar liefst een derde van alle spam kwam terecht in het Postvak IN. Geen goede score. Bovendien markeerde het ongeveer tien procent van de legitieme mail als spam. Ook opvallend was dat het downloaden van mailberichten met de spamcomponent aan aanzienlijk langzamer gaat.

Back-up


Naast ouderlijk toezicht heeft Avira ook een back-upfunctie. Die functie is overigens pas geïntroduceerd en dus ook nog niet heel erg uitgebreid. Standaard werkt de back-uptool met drie profielen: documenten, muziek en afbeeldingen. Hierdoor worden alle bestanden in de mappen Mijn documenten enzovoorts geback-upt. Het is natuurlijk ook mogelijk zelf mappen en bestanden te kiezen.

Bestanden worden simpelweg gekopieerd naar de back-uplocatie, en niet gearchiveerd of iets dergelijks. En zoals je mag verwachten worden bij de tweede back-up van dezelfde locatie alleen gewijzigde bestanden opnieuw gekopieerd en dus ook overschreven. Via de planoptie van Avira is het mogelijk om back-uptaken te plannen. Een handige functie bij dat plannen is dat het back-uppen kan beginnen als een bepaalde USB-stick ingeplugd wordt. Ook is het mogelijk back-ups uit te voeren na een bepaald aantal dagen, uren of minuten.


De back-upinterface: niet heel erg uitgebreid


Ouderlijk toezicht


Het ouderlijk toezicht in Avira 9.0 werkt aan de hand van de Windows-accounts. Elke Windows-account kan een eigen profiel toegewezen krijgen (standaard kind, jong volwassene of volwassene, maar er kunnen ook eigen profielen gemaakt worden), dit is echter niet verplicht. In elk profiel bevinden zich weer categorieën websites die of zijn toegestaan of zijn geblokkeerd. Er zijn zo’n 12 categorieën.


Ouderlijk toezicht werkt ook in Apple Safari

Het ouderlijk toezicht maakt gebruik van de Cobion – IBM-onlinedatabase en kan websites blokkeren in veel verschillende categorieën. Ook kunnen zelf links toegevoegd worden die verboden zijn en is het mogelijk gebeurtenissen vast te leggen. Bij deze log staat echter niet aangegeven welke gebruiker welke website probeerde te bezoeken. Om te voorkomen dat gebruikers simpelweg het ouderlijk toezicht uitschakelen, moet de beheerder wel even bij General een wachtwoord voor het configuratiecentrum instellen. Anders kan iedereen als nog zijn of haar webfilter uitzetten.