Abonneer je gratis op Techzine!

Installatie & interface

Van Avira Premium Security Suite 9.0 is geen Nederlandse versie of een Nederlandse website beschikbaar. Dat is toch wel een beetje jammer. Gelukkig kunnen de meeste Nederlanders toch een beetje Engels, dus het binnenhalen van het downloadbestand van 33 MB groot is nog mogelijk.

Na het downloaden en het uitpakken van de gedownloade bestanden start de installatie. Tijdens de installatie is het mogelijk om de te installeren componenten en de programmamap waar Avira geïnstalleerd moet worden te kiezen. Zodra de minuut die nodig is om bestanden te verplaatsen, aan te maken en te verwijderen, voltooid is, start de configuratiewizard.

In deze wizard worden de basisfuncties geconfigureerd en moet je aangeven of de heuristische engine AHeAD gebruikt moet worden en of er na de installatie een scan moet worden uitgevoerd. Ook wordt het product gelijk even geüpdatet en wordt er aangegeven wat er met erkende veilige programma’s moet gebeuren. Daarna moet de pc opnieuw opgestart worden.

Na het opnieuw opstarten meet ik altijd even de prestaties van de pc. Qua RAM gebruikt het product ongeveer 40 MB, maar qua opstartsnelheid en vertraging is het product beter geworden ten opzichte van versie 8.2. De opstarttijd wordt met nog maar vijf seconden vertraagd. Een erg mooie score, gezien sommige suites voor tot wel voor een minuut vertraging kunnen zorgen.

Het omzetten van bestand zonder scan wordt met slechts drie seconden verlengd. Met scan duurt het omzetten van een bestand twaalf seconden langer. De suite van Avira is overigens niet door PassMark onder de loep genomen. Een uitgebreid overzicht van de prestaties kan ik dus niet geven.

Interface


Het hoofdvenster van de suite geeft statussen weer van de belangrijkste componenten, evenals de status van je licentie en de status van de volledige computerscan, of die voltooid is of niet. Aan de linkerkant bevinden zich wat tabbladen die toegang verschaffen tot enkele componenten en instellingen daarvan. Bovendien bevinden zich in de menubalk nog enkele opties.


Het hoofdvenster van de Avira-suite


Het instellingenvenster van Avira Premium Security Suite heeft twee modi: een beginners- en expertmodus. In de beginnersmodus zijn er amper instellingen aanwezig, zo kunnen zelfs de instellingen van de MailGuard niet aangepast worden. Dat is toch behoorlijk beperkt. Wordt de expertmodus wel ingeschakeld, dan opent zich een venster vol mogelijkheden en is het mogelijk zo’n beetje alles aan te passen. Maar daar staat Avira ook bekend om. Standaard zijn natuurlijk de optimale instellingen van toepassing, dus mocht je niets van een optie begrijpen, dan is dat niet heel ernstig.


Het instellingenvenster met uitgebreide instellingen, alleen beschikbaar in de exportmodus