2min

Tags in dit artikel

,

Antivirus en firewall (2)

De detectieresultaten van Kaspersky zijn altijd al goed geweest. In de recentste test van Virus Bulletin scoort Kaspersky natuurlijk de VB100%-award, wat inhoudt dat het alle recente virussen wist te vinden en maar weinig false positives produceerde. Helaas moet de testinstellingen AV-Comparatives.org nog met testresultaten komen, dus helaas kan ik je geen exacte cijfers geven.

Qua scantijd en -mogelijkheden weet Kaspersky aardig te overtuigen. Over onze testschijf deed het zes minuten en 44 seconden, dat is twaalf seconden minder dan versie 2009 en, net als vorig jaar, gaat die tijd alleen maar omlaag omdat de volgende keren alleen gewijzigde bestanden worden gescand.


Het simpele, overigens optionele scanvenster
[/b][/sub]

Qua scanopties is het mogelijk een volledige, snelle of objectenscan (scan waarbij je zelf mappen en bestanden selecteert) uit te voeren. Er is zelfs een optie om een snelkoppeling voor elk van de scans op het bureaublad te plaatsen. Iets minder goed is het plannen van scannen. Ze kunnen weliswaar maandelijks, wekelijks, dagelijks, na een update of na de programmastart beginnen, maar ik had graag een optie automatisch gezien, zodat Kaspersky automatisch begint met scannen zodra je pc zit te niksen.

Dan wat meer over de firewall. Ik had het op de vorige pagina al over de goede samenwerking tussen firewall en de virusscanner en daar ga ik nu mee verder. De firewall is dus erg stil geworden, omdat de suite nu zelf programma’s analyseert.


Een firewallmelding die standaard niet verschijnt
[/b][/sub]
Alhoewel, eigenlijk valt het onderdeel dat programma’s beheert nu helemaal onder de applicatiecontrole en zorgt de firewall er alleen nog maar voor dat die regels toegepast worden en dat netwerkaanvallen geblokkeerd worden. Gelukkig kan dat wel getest worden en dat is ook gedaan, namelijk door Matousec.

Uit de op het moment van schrijven recentste test van Matousec wist de firewall 96 procent van alle lektesten te blokkeren. Dit betekent dat het erg veel technieken weet te stoppen die malware gebruiken om de firewall te omzeilen. Overigens scoorde alleen de Online Armor Personal Firewall 3.5.0.14 beter met 99 procent.