2min

Tags in dit artikel

,

Spamfilter & ouderlijk toezicht

De spamfilter doet het ook goed. Hij integreert met Microsoft Office Outlook, Thunderbird, The Bat! en Windows Mail en weet veel spam te vangen. Waar ik niet over te spreken is het e-mailvangnet.

Dit e-mailvangnet doet niets meer dan alle binnenkomende e-mail in een apart venster presenteren en ervoor zorgen dat je alvast een voorbeeld voor het downloaden kunt bekijken. Door vinkjes te zetten kun je vervolgens kiezen welke mail geblokkeerd moet worden en welke mail je wilt houden.

Zoals je begrijpt is zoiets verschrikkelijk irritant. Ik wil helemaal geen goedkoop tweederangs venstertje dat mij laat doen wat Kaspersky zou moeten doen. Spam zou automatisch gedetecteerd moeten worden en automatisch moeten worden opgeruimd. Klaar. Geen gezeur. Gelukkig was iemand bij Kaspersky het enigszins met mij eens, want er is een optie om dit uit te schakelen.


Het gevreesde e-mailvangnet
[/b][/sub]
Verrassend genoeg lukt dat filteren van spam dit keer wel goed. Waar de spamfilter vorig jaar nog aardig faalde, weet deze dit jaar wel goed spam te blokkeren. Van onze drieduizend mailtjes, waarvan opnieuw driehonderd er spam zijn, werd slechts drie procent doorgelaten. Dit tegenover vijf procent legale mailtjes.

Let overigens wel op, ik ben geen gespecialiseerde testinstelling, noch iemand die er echt voor getraind is. Ik heb gewoon mijn inbox gepakt en deze door Kaspersky laten verwerken. Iets wat overigens wel erg traag verliep.

Ouderlijk toezicht


Dan het ouderlijk toezicht. Dit is nog steeds niet heel erg uitgebreid en draait alleen om het gebruik van het internet. Het is namelijk alleen mogelijk om de te bezoeken websites en de tijd dat iemand online mag zijn te regelen.

Standaard krijgt elke Windows-gebruiker het profiel Kind toegewezen, waardoor het alleen websites in bepaalde categorieën (die je overigens zelf in kunt stellen) mag bezoeken. Andere profielen zijn Tiener, waarmee de gebruiker op meer sites kan komen, en ouder, waarbij natuurlijk alle sites toegestaan worden.

Met een ouderwachtwoord wordt voorkomen dat de instellingen van het ouderlijk toezicht en Kaspersky Internet Security 2010 in het algemeen (ook handig) gewijzigd worden. De filter werkte overigens goed, zo bleek uit enkele steekproeven: alle opgegeven sites werden geblokkeerd.


Het instellen van de tijd waarop een gebruiker op het internet mag
[/b][/sub]