4min

Tags in dit artikel

,

Overige functies

Naast de zojuist besproken standaardfuncties zit er nog meer in deze suite. Nog veel meer. Sterker nog, ik heb nog geen eens tijd gehad om een van de belangrijkste nieuwe functies te bespreken. Op de site van Kaspersky staat namelijk niet voor niets ‘betreed de green zone’. Hiermee wordt de nieuwe functie Veilig Uitvoeren bedoeld: een sandbox, die alleen in de internetsecuritysuite aanwezig is.

Wat dit inhoudt is dat op de een of andere manier, vraag me niet hoe, je webbrowser of je e-mailclient of welk programma dan ook, afgezonderd kan worden van de rest van Windows, met als gevolg dat alles wat je erin doet, geen gevolg heeft op de rest van het OS. Een soort virtuele machine dus.

Ik heb ‘m vooral gebruikt om mee te surfen, want dat is toch waar je ‘m uiteindelijk voor wilt gebruiken, en het draait goed. Enige vertraging is weliswaar merkbaar, maar de sandbox draaide erg stabiel, crashes zijn niet voorgekomen en een Trojaans paard, dat overigens de status Laag beperkt kreeg, wist geen schade toe te brengen en werd na het sluiten van de browser verwijderd.


Een veilig uitgevoerde applicatie: merk op dat zulke applicaties groen omlijnd worden
[/b][/sub]
Want dat is ook onderdeel van Veilig Uitvoeren: zodra een applicatie ‘veilig uitgevoerd’ wordt, worden na een sessie alle gedownloade bestanden verwijderd. Wil je toch bestanden bewaren, dan moet je deze in een aparte, gedeelde map stoppen voor later gebruik.

Maar je moet wel opletten. Gebruik je een 64-bitversie van Windows XP, dan heb je pech. Gebruik je een 64-bitversie van Windows Vista of Windows 7, dan heb je iets minder pech maar ook nog steeds aanzienlijke pech op het gebied van Veilig Uitvoeren. PatchGuard, een exclusieve functie op 64-bit Windows Vista en Windows 7, gooit namelijk roet in het eten, met als gevolg dat de sandbox er wel werkt, maar een stuk onstabieler.

Herstelschijf


Waar Kaspersky dit keer aardig veel tijd aan heeft besteed, is de functie om een herstelschijf te maken. Ik moet eerlijk bekennen: het is me in vorige versies nooit gelukt een herstelschijf zelf te maken. Of dit onderdeel was net niet beschikbaar, of dat was net even kapot, of kon even niet gebruikt worden of… nou ja, je snapt me wel.

Dit keer is het een stuk simpeler, maar nog steeds niet perfect. De ISO wordt simpelweg van de Kaspersky Lab-servers gehaald, waarna de antivirusdatabase wordt bijgewerkt en je hem krijgt gepresenteerd in een map. Maar dat betekent nog steeds dat je zelf een ISO-brandprogramma moet regelen. Natuurlijk is dat wel enigszins begrijpelijk en de functie is standaard aanwezig in Windows 7, maar had dan even iets geregeld met de aankoop-dvd, dat die als herstelschijf diende.

Saillant detail is overigens dat de herstelschijf is gebaseerd op Linux en dat je tijdens de herstelsessie gewoon de antivirusdatabase kunt updaten.

Virtueel toetsenbord


Ook aanwezig is het virtueel toetsenbord. Het concept is simpel: keyloggers luisteren de API van het toetsenbord van Windows af, met als gevolg dat ze je wachtwoorden te weten komen. Een virtueel toetsenbord gebruikt deze API niet en dus ben je een stuk veiliger. Toch gaat dit toetsenbord net even wat verder.

Telkens als je namelijk een karakter invoert, zorgt Kaspersky ervoor dat de print screen-functie niet werkt en dat in plaats van een screenshot een wit vlak op het klembord terechtkomt. Toch blijf ik het nut van virtuele toetsenborden discutabel vinden, er is namelijk malware bekend die ook deze toetsenborden af kan luisteren.


Het virtuele toetsenbord in een virtuele machine (screenshot maken lukte natuurlijk niet gewoon)
[/b][/sub]

Kwetsbaarheidsscans


Nog steeds aanwezig in de suite is de zogenaamde kwetsbaarheidsscan. Deze scan geeft informatie over programma’s die nog lekken bevatten en dus gepatcht moeten worden. Nadat alle programma’s gecontroleerd zijn, wordt een simpel lijstje weergegeven met kwetsbare bestanden en programma’s. Door op de knop ‘details’ te drukken word je doorverwezen naar de Viruslist-website, die helaas wel in het Engels is. Van daaruit kun je vaak direct een oplossing downloaden.

Een andere ‘kwetsbaarheidsscan’ is de controle van je Windows- en Internet Explorer-instellingen. Hier krijg je echter wel soms cryptische informatiemeldingen voorgeschoteld, zoals ‘stel je startpagina terug’ of ‘opslaan van data, ontvangen via beschermd kanaal uitschakelen’. Maar goed, wat het ook betekenen mag, de knop ‘herstel’ het lost het kennelijk op.


Alle kwetsbaarheden op een rijtje
[/b][/sub]
Als laatste extraatje heeft Kaspersky Internet Security 2010 nog een soort McAfee SiteAdvisor-kloon. Het idee is simpel: sites die malware aanbieden, worden op voorhand geblokkeerd. Overigens werkt deze extensie, die ook in Mozilla Firefox actief is, erg transparant. Alleen als een slechte site geblokkeerd wordt, zul je dat merken.