3min

Tags in dit artikel

,

Installatie & eerste indruk

De installatie van Kaspersky Internet Security 2010 is lekker simpel, of geavanceerd, net wat je wilt. Het installatiepakket heeft een grootte van ongeveer 60 MB en na een paar keer op ‘volgende’ te hebben geklikt (en natuurlijk de juiste opties te hebben geselecteerd, maar standaard staat alles natuurlijk al goed) is de installatie in nog geen drie minuten voltooid.

De installatie is overigens geheel modulair, dat wil zeggen dat je elk onderdeel wel of niet kunt installeren, maar hiervoor moet je dan wel even aan het begin ‘aangepaste installatie’ aanvinken. Dit is niets nieuws bij Kaspersky Lab, want onderdelen kunnen al een heel lange tijd gekozen worden.

Zodra de installatie voltooid is, moet je even je licentie activeren en worden alle geïnstalleerde programma’s verzameld zodat deze niet meer geconfigureerd hoeven te worden.

Interface


Daarna start automatisch het hoofdprogramma van Kaspersky Internet Security 2010, je hoeft de pc dus niet opnieuw op te starten. Als je versie 2009 hebt gebruikt, lijkt de interface op het eerste gezicht veel op die versie, maar dan iets opgefrist. Toch zijn er aardig wat verschillen. Links staan nog altijd de verschillende tabbladen, maar dit keer bestaan die uit de volgende onderdelen: Mijn Bescherming, Mijn Veilige Zone, Scan Mijn Computer, Mijn Updatecentrum en Security+.


Het hoofdvenster van Kaspersky Internet Security 2010
[/b][/sub]
Onder ‘Mijn Bescherming’ staan de drie hoofdonderdelen die beschermd worden, namelijk bestanden en persoonlijke gegevens, systeem en programma’s en online activiteiten. Via een apart venster kun je dan bekijken welke componenten bezig zijn met bescherming van elk onderdeel, maar echt veel doet dat extra venster niet, het biedt alleen de status en linkjes naar de instellingen.

De sectie Mijn Veilige Zone is iets waar ik later nog op terugkom en met de sectie Scan Mijn Computer kun je al raden wat je kunt doen. Namelijk een volledige, snelle of objectenscan uitvoeren. Bovendien is er de mogelijkheid te controleren op kwetsbaarheden.

Verder biedt het programma veel informatie over waar het mee bezig is en wat het gedaan heeft. Zo kun je eenvoudig zien hoeveel dreigingen er gevonden zijn, hoeveel bestanden er in totaal gescand zijn, hoeveel programma’s er in welke groep zijn geplaatst en meer.


Alle actieve en minder actieve onderdelen
[/b][/sub]
Wat wel een serieus probleem is, is dat na het installeren geen scan wordt gestart. Er wordt geen snelle scan uitgevoerd noch een volledige scan, noch wordt iets gepland of word je erop gewezen dat je pc niet gecontroleerd is. Een misser!

Prestaties


Dan even snel de prestaties van het pakket. Helaas verschijnt pas in september een nieuwe, uitgebreidere test van PassMark, dus voorlopig moet je het even doen met mijn testgegevens. En helaas zijn ook die weinig waard, want de test is uitgevoerd op een ander systeem dan die van de recente securityround-up (hij had de geest gegeven).

Hoe dan ook, het geheugengebruik van Kaspersky Internet Security 2010 is erg laag. Slechts 8 MB RAM. Het opstarten van het systeem duurt weliswaar wat langer, maar acht seconden extra is geen onoverkomelijk probleem. Tenslotte het omzetten van het videobestand, dit duurt met deze suite slechts twee seconden langer en wordt ook nog eens een scan uitgevoerd, dan is de extra tijd tien seconden. Later krijgen deze cijfers dus meer betekenis.