3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Software

Qua software heeft Canonical ook weer een aantal dingen veranderd. De opvallendste wijziging is dat GNOME is geüpgraded naar versie 3.2. Dit valt te merken aan bijvoorbeeld het nieuwe venster Systeeminstellingen. Ten opzichte van GNOME 2.32 zijn behoorlijk wat instellingen verwijderd, waaronder bijvoorbeeld de optie om thema’s te installeren en aan te passen (Canonical heeft de instellingen zodanig gepast dat je in elk geval kan kiezen tussen Ambiance en Radiance).

Verder heeft de bestandsbeheerder van GNOME genaamd Nautilus een kleine make-over gekregen. Deze is nu een stuk opgeruimder en overzichtelijker, maar ziet er met de Canonical-thema’s toch een beetje vreemd uit. Ten slotte heeft Empathy een nieuwe Conversation History-viewer gekregen en is het mogelijk om in GNOME je Google-account te koppelen. Het koppelen van een Google-account is handig voor enkele GNOME-specfieke apps die standaard niet mee worden geleverd in Ubuntu 11.10 maar wel geïnstalleerd kunnen worden. Bijvoorbeeld GNOME Contacts en Documents voor je documenten in Google Docs. Deze zijn te installeren via de repository’s.



Synaptic, de krachtige tool waarmee software beheerd kan worden, is verwijderd en in plaats daarvan is het Ubuntu Software Center gekomen. Overigens kan je Synaptic wel nog steeds met één klik installeren. Ook verdwenen is de Computer Janitor, omdat deze te vaak nog belangrijke software verwijderde, evenals de video-editor PiTiVi. Software die is toegevoegd en dat is een heel mooie toevoeging, is de GNOME-back-uptool Deja Dup.

Déjà Dup is een simpele back-uptool die mooi integreert met de bestandsbeheerder. Zo kun je als je met de rechtermuisknop op een bestand of map klikt, kiezen voor Teruggaan naar vorige versie zodat je een eerdere versie vanuit je back-ups kunt herstellen. Een Apple Timemachine achtige functie dus.



Evolution heeft plaats moeten maken voor Mozilla Thunderbird als standaard e-mailclient. We weten niet precies wat we daar van vinden: aan de ene kant is Evolution altijd een krachtige mailclient geweest met een ingebouwde kalender en Exchange-ondersteuning, aan de andere kant: hoewel Thunderbird standaard out-of-the-box vrij karig is, kun je met add-ons er toch een net iets betere mailclient dan Evolution van maken. Maar goed, ben je een echte Evolution-fan, dan kun je ook dit stukje software met een klik op de knop via het Ubuntu Software Center installeren.

Ubuntu 11.10 bevat de Linux-kernelversie 3.0. Nieuw in deze kernelversie is CleanCache dat de effectiviteit van page caches verhoogt. Ook zijn er verbeteringen voor ondersteuning van Sandy Bridge- en Ivy Bridge-processoren en is er een begin gemaakt aan ondersteuning voor AMD Llano-processoren, opmerkelijk genoeg is er ook ondersteuning voor Kinect van Microsoft toegevoegd, ook worden nu nog meer WiFi-chips ondersteund.

De overige software is gelijk gebleven, op hier en daar wat upgrades na. Zo wordt LibreOffice 3.4 meegeleverd, evenals Mozilla Firefox 7 en Gwibber. De socialnetworkclient heeft een major make-over gekregen, helaas werkt dat programma nog altijd matig en soms traag, al is het wel verbeterd ten opzichte van de oude versie. Banshee, Shotwell en Simple Scan zijn amper veranderd. De loginmanager is nu LightDM, waar eerder altijd GDM werd gebruikt. LightDM biedt voor de eindgebruiker als voordeel dat het eenvoudiger is om instellingen aan te passen. Deze functie werd door het GNOME-team bij GDM keer op keer beloofd, maar kwam er nooit.

Voor 64bit gebruikers is er ook iets veranderd. Waar in eerdere versies altijd het compatibiliteitspakket ia32-libs geïnstalleerd moest worden, heeft Ubuntu nu multiarch-ondersteuning, wat betekent dat 32bit libraries nu naast de 64bit varianten kunnen draaien en je alleen die libraries hoeft te installeren die je echt nodig hebt.