3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Algemene opmerkingen & Kubuntu

Net als de vorige twee cycles wil ik even nog wat algemene opmerkingen plaatsen over bijvoorbeeld bugs waar ik last van heb gehad. Ten eerste wil ik melden dat alle Flash-problemen zoals ik die in 10.10 en 11.04 heb omschreven, zijn opgelost. Sterker nog, met Flash 11 werkt het geheel eindelijk fatsoenlijk. Dat ik dat ooit nog mee mocht maken. Helaas heeft Adobe wel weer de ondersteuning voor AIR stopgezet, dat betekent onder meer dat op de lange termijn TweetDeck niet via AIR gedraaid kan worden, maar Chrome bevat daar bijvoorbeeld al een HTML5-versie van en laat GNOME nu net de mogelijkheid hebben om HTML5-apps native te draaien. Dus dat komt in dit specifieke geval wel goed.

Een ander probleem dat zich nu de kop op steekt en vooral laptopgebruikers raakt, is een accuprobleem. Linux-machines verbruiken namelijk over het algemeen veel meer energie, ten minste kernels sinds ik geloof 2.6.38. Dit komt omdat in de Linux-kernel ASPM (active state power management: een manier om het stroomverbruik te verminderen) vaak onterecht is uitgeschakeld.

Reden dat ASPM vaak niet automatisch wordt ingeschakeld is omdat als de BIOS aangeeft dat ASPM niet ondersteund wordt, de Linux-kernel ASPM uit laat staan. Veel laptop BIOS-versies zijn echter zeer beperkt en communiceren dus niet dat ASPM moet worden ingeschakeld.

Aanbevolen wordt dan ook om te checken of ASPM uitstaat en zo ja, het gewoon in te schakelen want het kan wel tot de helft aan accuduur schelen. Details over hoe je dat precies doet moet je even googelen (je moet wat doen met grub.cfg).

Verder zijn de Linux-problemen die ik nu heb ondervonden een stuk minder. Natuurlijk, X is nog altijd van de partij met al zijn tekortkomingen, maar toch moet ik toegeven dat ik er steeds minder last van heb.

Kubuntu


Voor die mensen die Unity en GNOME Shell zat zijn – en dat zullen er wel een aantal zijn, hebben we besloten om ook maar even te kijken naar Kubuntu, omdat we denken dat dat voor veel ‘vluchtelingen’ een mogelijk alternatief zou kunnen zijn. Gelukkig voor hun ondersteunt Canonical ook officieel deze versie van Ubuntu (ook al werken er maar twee developers aan Kubuntu en is er nog altijd geen Ubuntu One-client voor KDE). Sinds KDE 4.0 is het project erg ver gekomen en is KDE misschien alweer even krachtig als tijdens de versie 3-dagen.

Kubuntu is overigens vrij populair, vanwege een simpele strategie: biedt altijd de nieuwste KDE aan, iets wat we zeker kunnen waarderen. Nieuw in Kubuntu 11.10 is de toevoeging van KDE 4.7 (die je dus ook al kon draaien op Kubuntu 11.04) waarin de enige opmerkelijke verandering is dat KWin (de window manager) hardwareversnelling via OpenGL heeft gekregen.



Kubuntu 11.10 maakt daarnaast nu gebruik van het Muon Software Center om software te installeren, verwijderen en te updaten in plaats van KPackageKit. Muon is duidelijk geïnspireerd op de oude versie van het softwarecenter. Naast een softwarecentrum is er ook een package manager beschikbaar waar je eigenlijk alleen heen moet als je precies weet wat je zoekt.

Overigens is een nadeel van Kubuntu dat het precies dezelfde repositories heeft als Ubuntu. Het probleem daarbij is dat in Ubuntu software als Thunderbird en Firefox specifieke Ubuntu dependenciess hebben zoals Firefox-globalmenu en Thunderbird-globalmenu, deze zijn bedoeld voor het speciale menu in Unity. Je installeert dus software mee die je helemaal niet nodig hebt. Daarnaast heeft Thunderbird ook in KDE de monochrome pictogrammen wat eigenlijk weer niet past in de rest van KDE.

Wel moet worden opgemerkt dat alle software er erg goed uitziet. Zowel GTK+- als XUL-programma’s zien er simpelweg uit als native KDE-apps (het enige wat ze verraadt is het GNOME-bestandsvenster).