Review: Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Abonneer je gratis op Techzine!

Inleiding

In april dit jaar bracht Canonical versie 12.04 Precise Pangolin uit. Toen, nu alweer acht maanden geleden, draaide het om afwerken. Versie 12.04 was een langetermijnversie, een die nu nog 4,5 jaar mee moet gaan en dus zeer stabiel moest zijn. Conclusie van de recensie toen was dat dat wel gelukt was, maar dat deze versie toch wel een keerpunt moest zijn in de uptake van Ubuntu, wil het project ooit nog een deuk in het aandeel van Windows maken.

Het is nu nog te vroeg om te voorspellen wat er gaat gebeuren. Op de Ubuntu Developer Summit die in oktober werd gehouden, bleek dat Ubuntu aan het groeien is in de opkomende markten, namelijk in China en India, waar het eigen stands in veel winkels heeft. Daarnaast zijn er enkele laptopmodellen met Ubuntu te koop bij HP, Dell en andere systeemfabrikanten.

Toch is het maar de vraag hoe goed het financieel gezien met Canonical gaat. In versie 12.10 zijn standaard links naar Amazon opgenomen, wat niets meer is dan reclame – daarover later meer. Ook is het zo dat bij het downloaden van Ubuntu gevraagd wordt om een donatie aan Canonical. Ubuntu wordt langzaamaan dus steeds commerciëler en dat is niet altijd in het voordeel van de gebruiksvriendelijkheid.

Laten we overigens niet vergeten dat Canonical nog een aantal projecten heeft lopen, die niet snel lijken te vorderen. Aan Ubuntu TV wordt al enige tijd gewerkt, dat moet een soort mediacenterbesturingssysteem worden, evenals aan Ubuntu for Android, een project dat mijzelf zeer interessant lijkt en waarmee het mogelijk is om een smartphone om te toveren tot een complete desktopcomputer, terwijl je de telefoonfuncties nog gewoon kunt gebruiken.

Hopelijk kunnen we die twee projecten later nog eens onder de loep nemen, zodra ze klaar zijn. Nu is het echter de beurt aan Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal, de nieuwste versie van het desktop-besturingssysteem.