2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Setup

Om de multiroom producten te installeren en te bedienen, hebben we de Samsung-app nodig. Deze is kosteloos uit de applicatiewinkels te downloaden. Direct nadat we de app hebben opgestart krijgen we een melding dat er een nieuwe app beschikbaar is. Die hebben we dus gelijk maar gedownload. Het is immers gratis en waarom dan niet? Na de update van de app meldt deze dat er nieuwe software voor R6 speaker beschikbaar is. Nadat het bijwerken is geslaagd, meldt de speaker dit met een geluidssignaal en de gesproken tekst dat de connectie is geslaagd. Qua functionaliteit merken we overigens weinig verschil tussen de oude en nieuwe variant, anders dan dat de nieuwe app een stuk rustiger oogt.
 samsung-app-oud  samsung-app-nieuw samsung-app-5
Het aankoppelen van de speakers werkt wat omslachtiger dan bij sommige andere merken. Eerst drukken we op het “setup”-knopje onder aan de speaker en wachten vijf seconden. Wanneer de speaker in setup modus staat, meldt deze dit heel beleefd. Dan is het de bedoeling dat we de speaker aanmelden in de app. Vervolgens vraagt de app naar het wachtwoord van de speaker. Nu kunnen we het installatieproces afmaken via de Wi-Fi instellingen van de telefoon. Hier selecteren we de netwerknaam uit de lijst en het geven we het wachtwoord van router in. We volgen moeiteloos de aanwijzingen van de Samsung-app en telkens wanneer de connectie tot stand is gebracht meldt de betreffende speaker dit in gesproken tekst. Voorbeeldig!

Draadloos speelplezier

Het zal je niet verwonderen dat deze Samsung’s niet Airplay compliant zijn. Dit betekent dat er via een niet-Samsung-toepassing, zoals iTunes, slechts een enkele speaker kan worden aangestuurd via Bluetooth. Hiervoor dient de gebruiker de betreffende speaker(s) eerst te pairen met de computer of andere geluidsbron. Deze is vindbaar wanneer de Bluetooth modus van de betreffende Samsung speaker is ingeschakeld. Bluetooth inschakelen is een kwestie van de “mode”-tiptoets aantikken totdat de mevrouw in de speaker “Bluetooth is ready” zegt. Daarna is het een kwestie van via de instellingen van je smartphone of pc het Bluetooth-instellingenpaneel te openen en de speaker te selecteren. De Bluetooth interface dient overigens telkens handmatig te worden geactiveerd via de speaker zelf alvorens de speaker kan worden geselecteerd via de computer of smartphone. Weer naar Wi-Fi? Ook hier weer handmatig omschakelen. Dit werkt jammer genoeg wat omslachtig, maar hoe vaak wissel je in de praktijk? Precies, vrijwel nooit.