Abonneer je gratis op Techzine!

In de praktijk

De Cherry B. Unlimited 3.0 desktopset is zoals aangegeven een draadloze set. Zowel de muis als het toetsenbord maken draadloos verbinding met het systeem waarop je het wilt gaan gebruiken. Cherry levert een USB-dongel mee. De verbinding wordt gelegd via de 2,4Ghz-band en wordt voorzien van 128 bit AES-encryptie. Dat laatste kan in zakelijke omgevingen van belang zijn. Je wilt immers niet dat je invoer kan worden afgetapt. Cherry belooft dat het in gebruik nemen van de set niet meer is dan de meegeleverde dongel in een vrije full size USB-aansluiting stoppen en beide apparaten in te schakelen. Dat is in de praktijk ook het geval. Je bent binnen een paar seconden aan het werk. In beide onderdelen zit een oplaadbare accu, waarvoor de kabel wordt meegeleverd. Goed om te weten is dat je zowel de muis als het toetsenbord ook kunt gebruiken terwijl deze aan het opladen zijn. Je hoeft dus nooit werkloos achterover te gaan zitten terwijl je randapparatuur oplaadt.

Typen

Als je net zoals wij gewend bent om op een mechanisch toetsenbord te werken, dan is het plankje van de Cherry B. Unlimited 3.0 even wennen. Maar goed, een mechanisch toetsenbord plus muis voor 85 euro is dan ook lastig te vinden. Er zitten zoals gezegd SX-switches in dit bordje, geen MX-switches, de mechanische variant van Cherry. En dat merk je duidelijk. De toetsen hebben wel wat weg van die van een laptop, maar dan met een iets diepere aanslag. Er zit wat ons betreft voldoende weerstand op, al gaat het niet zo gecontroleerd als bij (lineaire) mechanische switches. We hebben veel artikelen op het toetsenbord getypt en zijn er (met bovenstaande opmerkingen in het achterhoofd) in de regel behoorlijk tevreden over. Wel hebben we regelmatig last gehad van een dubbele aanslag van toetsen. Dat wil zeggen een letter of leesteken wordt twee keer geregistreerd. Dat is behoorlijk hinderlijk. Het heeft niets te maken met gewenning, is onze ervaring. Ook na een kleine twee maanden continu op het toetsenbord gewerkt te hebben, gebeurt het nog even vaak. Dit kan uiteraard aan onze manier van typen liggen of het is een probleem dat alleen dit exemplaar heeft. Verder valt op dat de opdruk van de toetsen snel vervaagt. Dit lijkt slijtage te zijn, geen vuil. Dat is toch wel jammer.

Muizen

De meegeleverde muis mag er dan wat alledaags uitzien, hij is ons wel uitstekend bevallen. De muis is met name lekker in balans. Dat wil zeggen, het gewicht is goed verdeeld over het apparaat. Het totale gewicht is daarnaast ook niet te laag (145 gram). Dit zorgt er eveneens voor dat hij lekker stabiel is in gebruik en niet van hot naar her gaat als je er een klein duwtje tegen geeft. Het ontbreken van de navigeerknoppen is voor ons overigens wel een reden om deze muis niet vast in gebruik te nemen. Wij gebruiken deze namelijk erg veel (met name de Terug-knop). Ben je gewend om te muizen aan enorm hoge DPI’s, dan zal de maximaal 2000 DPI waarschijnlijk ook niet volstaan.

Software

Cherry levert voor deze set een stukje software (KeyMan), die je op de website kunt downloaden. Hiermee kun je voor het toetsenbord andere functies toewijzen aan de F-toetsen en drie van de vier toetsen boven het numerieke eiland: Calculator, E-Mail en Home. De vierde, waarmee je de computer lockt, kan niet aangepast worden. Je kunt verschillende functies kiezen: een programma starten, een specifieke map openen, een webpagina openen, systeembeheer openen, een tekstmacro of opeenvolgende toetsaanslagen (Key sequence) instellen. Tot slot kun je kiezen voor Free Assignment. Hiermee kun je bijvoorbeeld mediatoetsen creëren, of muisfuncties overnemen. Je kunt dezelfde functies toewijzen aan de knoppen van de muis. De software ziet er overigens niet bijster modern uit, maar dat terzijde.

Table of contents